Respiratorni virusi haraju i našim krajem

Poslednjih desetak dana, drastično se povećao broj odraslih gradjana, kao i dece obolelih od respiratornih infekcija, pa su čekaonice Doma zdravlja u Doljevcu, a slična je situacija gotovo u celoj Srbiji, pune pacijenata sa visokom temperaturom, kašljem i bolovima u kostima i zglobovima.

Iz tog razloga pitali smo lekare za savet. -Respiratorne ili tzv.kapljične infekcije, jer se putem kapljica, pri kijanju ili kašljanju izbacuju  u vazduh, mogu da zahvate čitav disajni sistem ili deo sistema. Putem vazduha prenose se do drugih ljudi, i tako vrlo lako šire. Dovode do upale nosa, sinusa,  grla, ili svega toga zajedno, ili do gripa, kaže za radio Koprijan direktorka Doma zdravlja Vesna Zlatanović Mitić.

Potpuna zaštita od tih respiratornih infekcija, ne postoji, ali kako ističe, dr Zlatanović Mitić, mere prevencije mogu mogućnost infekcije da svedu na najmanju moguću meru. –Potrebno je redovno provetravanje prostorija, kako bi se obezbedilo strujanje vazduha,  zatim redovno čišćenje predmeta koji se svakodnevno zajedno koriste, poput tastatura, kvaka na vratima, telefona. Dovoljno je samo da nakon dodira površina pune virusa dotaknemo oči ili lice i velika je verovatnoća da ćemo se inficirati. Takodje, papirne maramice posle upotrebe treba odmah baciti. Često pranje ruku se podrazumeva. Takodje, napomenula bih, kada se radi o gripu, zaštita u vidu vakcine je najbolja prevencija, a imunitet se stiče već dve, tri nedelje nakon vakcinacije.

Doktorka dodaje i da adekvatnom ishranom i fizičkom aktivnošću možemo podići imunitet organizma i sprečiti ove vrste bolesti. – Što više voća i povrća, koji sadrže antioksidanse, izbegavanje duvanskog dima, su načini na povećanje otpornosti organizma, koji tako neutrališe negativno delovanje iz spoljne sredine.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *