Rigorozniji tehnički pregled za traktore i priključne mašine?

Od 1.januara stupile su na snagu novine koje se tiču  tehničkog pregleda traktora i radnih mašina. Ipak, još uvek ne postoji zakonska kaznena odredba koja se primenjuje u slučaju da nije urađen tehnički pregled traktora. Jedino je potrebno da traktor bude upisan u jedinstveni registar vozila, to jest da ima registarsku tablicu. Međutim, da bi traktor prošao tehnički pregled mora da ima odgovarajuću svetlosnu signalizaciju, a građani koji su radili prepravke na vozilima moraće prilikom tehničkog pregleda da donesu odgovarajuće uverenje. Ovi podaci se proveravaju u bazi podataka Agencije za bezbednost saobraćaja i Auto-moto savezu.

Tehnički pregled traktora se najčešće obavlja pri promeni vlasništva, odnosno kada je potrebno izdavanje nove saobraćajne dozvole, kao i pri registraciji traktora. Ipak, s obzirom na to da je počeo da se primenjuje novi zakon o bezbednosti saobraćaja, očekuje se povećanje broja traktora koji će morati da idu na tehnički pregled.

  • Da bi traktor prošao tehnički pregled, između ostalog, mora da ima odgovarajuću svetlosnu signalizaciju, što podrazumeva oborena poziciona svetla, stop svetla, katadioptere, pokazivače pravca, svetlo za označavanje zadnje registarske tablice. Takođe, traktor mora biti označen tablom za spora vozila, odnosno trouglom sa zasečnim temenima, a mora imati i žuto rotaciono svetlo. Da bi ovi svetlosni uređaji prošli tehnički pregled, potrebno je da imaju odgovarajuće oznake, to jest moraju biti homologovani.
    To, nažalost, nije tako na terenu. Poljoprivrednici vrlo često, kako bi prošli jeftinije, svetlosnu signalizaciju kupuju na vašarima i pijacama. Ova signalizacija ne retko ne zadovoljava potrebne standarde, to jest nema odgovarajuće oznake koje potvrđuju ispunjenje traženih standarda. Kako je fotografisanje svetlosnih uređaja neophodno, a oznake su dokaz o standardu, neodgovarajući uređaji onemogućuju da vozilo uspešno prođe tehnički pregled- kaže radnik tehničkog pregleda “Autotehna” u Kočanu Dušan Zlatanović.

Novina je i da će radne mašine, pa samim tim i kombajni ubuduće imati trajne nalepnice o registraciji. Kada je reč o kombajnima, problem je širina vozila, koja je, za sada, definisana na 3,05 metara širine. Čeka se dodatno tumačenje MUP-a, odnosno da se vidi da li će vangabaritna vozila imati posebne tablice. Za sada, vozila većih gabarita ne mogu proći tehnički pregled.

  • Novina je da će od 1. januara 2019. svi traktori morati da imaju odgovarajući zaštitni ram ili kabinu – kažue Zlatanović.

S obzirom na zakonske obaveze, masovniji tehnički pregledi traktora i radnih mašina se tek očekuju, a kako će se ova situacija razvijati ostaje da se vidi. Savet poljoprivednicima je da se pre odlaska na tehnički pregled najpre podrobnije informišu o tome šta je sve potrebno da njihov traktor, radna mašina ili prikolica imaju kako ne bi uzalud išlina pregled, što se često dešava, s obzirom na to da sva sela nemaju ovlašćene servise za tehnički pregled ovih vozila.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *