Sada je pravo vreme da se vakcinišete protiv sezonskog gripa!

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je u Domu zdravlja kao i u svim ambulantama na teritoriji opštine Doljevac. Ova zdravstvena ustanova dobila i ove godine  450 doza cepiva.  Dr Dušica Miočinović Radovanović apelovala je na sve građane koji spadaju u grupu osoba u posebnom riziku da se što pre vakcinišu kako bi stekli neophodan imunitet pre početka sezona gripa. Prema njenim rečima tu spadaju trudnice, sve osobe starije od šest meseci sa hroničnim bolestima srca, pluća uključujući i astmu, zatim bubrežni bolesnici, osobe sa neurološkim poremećajima, transplantirani pacijenti, osobe sa oslabljenim imunitetom, sa poremećajima metabolizma – dijabetičari i gojazne osobe.

  • Trenutno nema epidemije gripa, a naša preporuka građanima je da se vakcinišu što pre dok nema epidemije, jer je potrebno dve do tri nedelje da se razvije imunitet. Uopšteno govoreći, otprilike svako ko želi da umanji mogućnost i izbegne sezonski grip, trebalo bi da se vakciniše. Ipak, određeni ljudi bi to trebalo da rade svake godine, bez izuzetka, upravo zbog toga što spadaju u rizičnu grupu ili zbog toga što žive ili se brinu o osobi koja takođe pripada grupi osoba sa oslabljneim iminitetom  ili je već pod uticajem samog gripa.rekla je dr Miočionović

Kako je dodala ove sezone od gripa će nas štititi vakcina koja sadrži tri tipa virusa AH1N1, AH3N2 i virus B, jer su to virusi koji se ove godine očekuju da budu u cirkulaciji.

  • Epidemiju gripa očekujemo krajem ove i početkom sledeće godine, zato je ovo pravo vreme da rizičke grupe prime cepivo. Vakcinaciju je potrebno odložiti u slučaju bolesti praćene povišenom temperaturom ili akutne infekcije, ali vakcinu ne bi trebalo da prime ni osobe koje su alergiječne na jaja- rekla je dr Dušica Miočinović, lekar opšte prakse.

Inače ekipe doljevačkog Doma zdravlja već su obavile vakcinaciju lica smeštenih u Domu za stara i invalidna lica u Doljevcu.

Vakcinacija je besplatna, a dovoljno je da se pacijenet javi svom izabranom lekaru koji će proceniti da li osoba može da primi vakcinu ili ne.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *