Samo obeležene životnje mogu da se prodaju na pijaci!

Povodom reakcije jednog broja odgajivača  prasadi zbog obeležavanja ovih životinja na pijacama u našem kraju, danas se putem radio Koprijana oglasio Goran Stamenković,  vlasnik veterinarske stanice “Irvas” u Orljanu  koja je ovlašćena za obavljanje tog posla. On je istakao da se obeležavanje prasadi na pijacama radi po ovlašćenju Uprave za veterinu, a policija je takođe dužna da pruža asisetenciju.

  • Ovo ovlašćenje imaju samo veterinarske stanice, a ne ambulante, jer samo veterinasrke stanice mogu da dobiju prava  da rade program mera na zaštiti životinja od strane Uprave za veterinu, odnosno saglasnost od Ministarstva poljoprivrede – kaže doktor veterine Goran Stamenković u izjavi za radio Koprijan.

Kako je istakao, veterinarska stanica “Irvas” iz Orljana jedina ima ovlašćenje i prava da radi preventivu i obeležavanje životinja na terenu, a pod tim se podrazumeva ne samo obeležavanje prasadi, već i svinja, ovaca, jagnjadi, koza, goveda, konja, kao i čipovanje pasa.

Sve životinje koje su prisutne na teritoriji opštine Doljevac moraju da se obeleže, kaže Stamenković, to je zapravo njihovo “ime i prezime”, i zato se vrši kontrola na pijacama o prometu životinjama.

  • Životinje koje se prodaju obavezno moraju da budu obeležene. Mi smo se jedno vreme suzdržavali da ne idemo i vršimo kontrolu na pijacama iz razloga da ne remetimo taj pijačni ritam. Međutim, naloženo nam je iz Uprave za veterinu, da naše ekipe moraju obavezno da budu prisutne na svim pijacama u vreme održavanja i prodaje.To je zapravo deo veterinsrske inspekcije koji je prešao u nadležnost veterinarskih stanica, iskreno nama se to i ne sviđa, ali nas niko i ne pita, ta mera jeste nepopularna i to je nama velika obaveza, ali takve mere se sprovode u celoj Srbiji – ističe vlasnik veterinarske stancie “Irvas”.

Svakog ponedeljka i petka, dodaje,  kada obilaze pijace javlja se veliko negodovanje vlasnika životinja koje se prodaju na pijacama, ali to je obaveza koju oni moraju da ispune.

Kako ističe, tačno je da imaju asistenciju policije, jer nekoliko dana unapred, podnose zahtev nadležnoj PS, za pratnju na terenu, zbog ozbiljnosti praćenja zdravstvenog stanja životinja u našoj opštini.

Na kraju je još rekao, da oni kao veterinarska stanica, nisu u obavezi da izdaju fiskalne račune, već su obavezi da imaju blok račun čiji isečak daju vlasnicima životinja koje su obeležili  i da je cena obeležavanja prasadi i svinja 100 dinara po jedinki.

M.Jovanović/ (Foto: veterina.info)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *