Šarlinac: Voda do kolena, smeće do guše!

Ilustracija(Foto:Belle amie)
Ilustracija(Foto:Belle amie)

Meštani naselja Šarlinac u doljevačkoj opštini obratili su se redakciji radio Koprijana s ciljem ukazivanja na nekoliko problema koji ih već duži period muče. Naime, divlje deponije koje niču kao pečurke posle kiše, nisu problem samo šarlinčana, ali ih ima i tamo.Takodje, kako kažu meštani, još jedan od ozbiljnijih problema u ovom selu su i poplave. Naime,  sa iole obilnijim padavimana iz pravca Voljčinca slivaju se velike količine vode ka ataru Šarlinca, te polja i plastenici često budu pod vodom, a ne retko dešava se i da budu poplavljena i dvorišta i kuće  u tom delu sela.

Iako JKP koje je zaduženo za iznošenje smeća, redovno obavlja ovu delatnost, a na poziv MZ i čisti mesta gde nesavesni pojedinci izbacuju smeće, divlje deponije nanovo nastaju, kaže predsednik MZ Šarlinac, Jovica Mičić. Razlog tome vidi u nespremnosti nekih šarlinčana da plaćaju iznošenje smeća, ali i u ličnoj kulturi. Nesavesnim pojedincima, prema našim saznanjima još uvek niko nije stao na put, tj. niko nije kažnjen zbog ovog ponašanja, iako se među meštanima može čuti da su te osobe manje-više poznate, jer su u pitanju uglavnom isti ljudi. Zato iz MZ još jednom apeluju na nadležne inspekcijske organe da reaguju i kazne nesavesne meštane. – Gradjani su se više puta obraćali MZ tražeći da rešimo problem. Mi smo se angažovali kod nadležnih inspekcijskih oragana i tražili da pojačaju nadzor, medjutim problem i dalje nismo rešili. Zato još jednom apelujem na nadležne inspekcijske službe da se aktivno uključe u rešavanje ovog problema, ali bih još jednom javno zamolio i stanovnike da ne prljaju mesto u kojem žive i da ne bacaju smeće tamo gde mu nije mesto.

Takodje, kako kažu meštani, još jedan od ozbiljnijih problema u ovom selu su i poplave. Naime,  sa iole obilnijim padavimana iz pravca Voljčinca slivaju se velike količine vode ka ataru Šarlinca, te polja i plastenici često budu pod vodom, a ne retko dešava se i da budu poplavaljena i dvorišta i kuće  u tom delu sela, što nam je u razgovoru potvrdio i Mičić. –  Tačno je da imamo velikih problema  sa nadiranjem vode iz atara sela Voljčinac. Krajem prošle godine imali smo plavljenje desetak kuća, a i nekoliko plastenika sa ranim povrćem je uništeno. Rešenje bi bilo pravljenje kanala za usmeravanje vode, ali iako se taj posao planira već nekoliko godina unazad, još uvek ništa po tom pitanju nije uradjeno, kaže Mičić. Medjutim, delom su i za taj problem krivi  pojedini meštani, jer nelegalno seku vrbe pored Toplice, gde ostavljaju sitno granje, koje  zatim izaziva zakrčenje sa nadolaskom vode i izlivanje tokom kišnog perioda.

Opštinski komunalni inspektor Srdjan Stanković, potvrdio je našem radiju da su im se iz Šarlinca obraćali za pomoć, te, kako kaže, u narednom periodu planiraju da se ovim problemima stanovnika Šarlinca aktivnije pozabave.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *