“Sat za našu planetu” i u Nišu

Globalna ekološka akcija „Sat za našu planetu“, biće obeležena  i u Nišu u subotu 30.marta simbolično gašenjem svetala na sat vremena od 20.30 do 21.30. Svetla se gase i pale sveće s ciljem ukazivanja na značaj očuvanja planete i održivog korišćenja energije, kao i potebe da se energija racionalno koristi.  Pokretač ove inicijative je Svetski fond za zaštitu divljih životinja (WWF) , a organizuje se od 2007. godine u preko 200 gradova u svetu.

U Srbiji, ovaj događaj, koji je inače,  jedan od najmasovnijih na planeti, organizovan je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. –Od 2017. godine za ovu manifestaciju u Nišu brine Biološko društvo „Dr Sava Petrović“, uz podršku Kancelarije za mlade Grada Niša, Opštine Medijana, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Vikimedije Srbije, Udruženja Zooplanet, kao i velikog broja osnovnih i srednjih škola čiji učenici učestvuju u glavnom programu, kaže u izjavi radio Koprijanu Aleksandar Cvetković iz ovog društva.

Događaj će se održati na Trgu kralja Milana 30. marta sa početom od 19:00h. –Pripremljen je i bogat propratni program od prikazivanja filma, i predstava, do nastupa bendova i plesača.

Najpre će biti prikazan kratki filma Biološkog društva „Dr Sava Petrović“ Hidden Serbia, a prisutni će potom imati priliku da pogledaju predstavu “Planeta tajni”, u izvodjenju Osnovne škole Desanka Maksimović iz Sićeva. Čitaće se i poezija sa temama vezanim za  prirodu, nastupaće bendovi  Rocky road duo i Hazel, a tokom sat vremena kada će svetla biti ugašena biće izvedeni vatreni performans, dvoboj zapaljenim mačevima, kao i plesni nastupi nekoliko grupa.

J.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *