Školska godina počinje na vreme, doljevačka škola u petak objavljuje raspored nastave

Krizni štab i Ministarstvo prosvete na jučerašnjem sastanku dali su smernice, preporuke i mere o početku nove školske godine.Za nastavu u školi fokus će biti na učenicima nižih razreda i oni će nastavu pohađati u prepodnevnim satima. Tokom časova, kako je rekao, moraju se poštovati mere distance i za svakog učenika mora se obezbediti prostor od četiri kvadratna metra. To znači da će većina odeljenja morati da se deli i da u učionici neće biti više od 15 učenika.Kako kaže generalni direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Doljevcu, nakon sastanka, biće urađen raspored za doljevačke školarce. Na tom sastanku biće tačno precizirano koja odeljenja će biti podeljena, u kom vremenskom periodu će počinjati časovi, učiteljima i razrednim starešinama biće date jasne instrukcije  vezane za bezbednost dece u školi, a roditeljima predočene i epidemiološke mere.

Tako će deca od prvog do četvrtog razreda ići će u školu pre podne. Odeljenja sa više od 15 đaka deliće se u dve grupe. Imaće najviše četiri časa od po 30 minuta, veliki odmor će trajati 15 minuta. Posle tog bloka nastave, sledi detaljno čišćenje škole, i na nastavu posle podne stižu đaci od petog do osmog razreda. Ukoliko, zbog straha od virusa korona, roditelji na početku školske godine ne žele da decu šalju u školu, to neće morati da pravdaju, obelodanio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

“Učitelj koji ima četiri časa po pola sata ima prostora da kad započne sa prvom grupom, nastavu nastavi i sa drugom grupom, tako da će jedan učitelj učiti razred”, rekao je za TV Prva Šarčević, t

I učenici od petog do osmog razreda će se  deliti u grupe, imaće po pet, a osmaci šest časova. Jedan dan će dolaziti u školu, a drugi slušati onlajn nastavu. Ocenjivanje i provera znanja biće isključivo u školi. Roditelji koji su u porodici imali nekoga teškog obolelog od korone ili je neko umro, moći će tokom septembra da odaberu da li će im dete pohađati nastavu ili će slušati onlajn predavanja. Za tu decu biće obezbeđeni posebni termini za ocenjivanje.

Da na časovima fizičkog neće biti kolektivnih sportova, navijanja i skandiranja, a na časovima muzičkog pevanja i hora, rekao je epidemiolog Predrag Kon, jer to, kao je objasnio, povećava rizik od izlučivanja virusa.

Kada je reč o nošenju maski, Kon kaže da je najbezbednije da đaci stalno nose maske, ali da je moguće napraviti i male pauze. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da sve maske mogu da se nose uključujući i pamučne, a obezbeđivaće ih roditelji. Ministar je naveo da će dete koje ne nosi masku biti opominjano zbog toga, a ako to ne da rezultate dobiće ukor ili isključenje.

Ministar je na kraju naveo da će problem biti sa gimnazijama, koje će morati da rade sistem nedelja za nedelju. Kod stručnih škola neće biti takvih problema, jer praktična nastava oslobađa prostor za teoretsku nastavu. Kako je naveo, medicinskim školama neće biti preporučena praktična nastava.

M.J./ Večernje Novosti/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *