Školska godina se završava 6. juna u svim školama u Srbiji

Vlada Republike Srbije saopštila je juče da je zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo donela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji, objavilo je Ministarstvo prosvete.

U saopštenju se navodi da je naš obrazovni sistem stvoren sa cilјem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svesne i odgovorne pojedince.

U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolјe za našu decu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, lјubav i brigu.

Škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele. U tom periodu mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa cilјem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

Bitno je napomenuti da će svi učenici koji ne budu zadovolјni svojim uspehom, dobiti priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev.

Osnovna ogledna škola „Vladislav Ribnikar“ će ostati škola. Ona će biti rekonstruisana i tokom procesa rekonstrukcije biće izgrađen memorijalni deo u znak sećanja na decu i školskog čuvara, koji su svakoga dana u toj školi pokazivali izuzetnost.

Nakon obavlјenog vanrednog inspekcijskog nadzora u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, potvrđena su saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvete i Ministarstva za brigu o porodici, da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilјa u odnosu na maloletnog K. K.

Upravo zato molimo sve medije da se prema ovoj informaciji odnose sa dužnom pažnjom i da ne objavlјuju neproverene i nepotvrđene informacije, jer se time nastavlјa proces traumatizacije dece i roditelјa.

Zahvalјujemo roditelјima, nastavnicima i svim zaposlenima u obrazovnom sistemu na razumevanju i podršci.

Školama će biti upućen dopis Ministarstva prosvete u vezi završetka školske godine

Vlada Republike Srbije usvojila je juče Zaklјučak kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna, i naložila Ministarstvu prosvete da preduzme radnje iz svoje nadležnosti u cilјu njegove realizacije.

Ministarstvo prosvete priprema dopis koji će tokom današnjeg dana biti prosleđen školama. Ministarstvo prosvete i školske uprave biće na raspolaganju upravama škola za pojašnjenja.

O svim promenama u školskom kalendaru, škole će obavestiti roditelјe i učenike putem redovnih kanala komunikacije, stoji na sajtu Ministarstva prosvete.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *