Školstvo u opštini Doljevac 141 godinu posle: Bez Svečane akademije povodom dana škole zbog pandemije

Ove godine, zbog pandemije, nije bilo ni Svečane akademije povodom Dana škole u Doljevcu, što je bila uobičajena praksa ranijih godina, za koju su se i učenici i profesori škole nedeljama pripremali. Ovoga puta o ovom značajnom danu razgovaralo se samo na nivou odeljenja, sa profesorima i učiteljima. Inače, Dan škole „Vuk Karadžić“ u Doljevcu, 8. novembar svake godine je svečan, obeležen podsećanjem na najznačajnije uspehe zaposlenih i djaka izmedju dve godišnjice. Inače, školstvo u našoj opštini može se pohvaliti dugovečnošću i brojnošću. Škola je oformljena daleke 1879. godine, nakon oslobodjenja ovih krajeva od Turaka, a danas, 141 godinu posle, pohadja je oko hiljadu i četiri stotine djaka, u četiri osmogodišnjih i 10 četvorogodišnjih odeljenja.

Podsećanja radi, područje sadašnje opštine Doljevac dočekalo je oslobodjenje od Turaka 1878. bez ijedne osnovne škole, a retko ili veoma malo ih je bilo i na širim prostorima novooslobodjenih krajeva. Zbog toga su državni prosvetni organi Kneževine Srbije, preduzeli opsežne  i hitne mere za otvaranje novih obrazovnih ustanova, tako da već školske 1879/80. godine dolazi do  širenja školske mreže u Niškom i Dobričkom srezu, kojima su tada pripadala sela sadašnje doljevačke opštine. Svoje obrazovne ustanove dobila su najpre sela Malošište, Mekiš i Kočane, kazuje hroničar Zarije Stojkoviću u svom delu o istorijatu opštine Doljevac, što ih, kako naglašava, svrstava u red najstarijih škola u ovom delu zemlje.

Osnovna škola u Malošištu osnovana te 1879. godine, spada u red najstarijih škola u Niškom srezu. Bila je smeštena u spahijskoj kući poslednjeg turskog bega Junus-bega. Osnovne škole u Kočanu i Mekišu osnovane su iste godine i takodje su medju najstarijima u Dobričkom srezu. Škole u Orljanu, Šainovcu  Doljevcu najkasnije su formirane. Godine 1940. nastaje doljevačka škola, kao izdvojeno odeljenje  škole iz Kočana, a osamostaljuje se 1944.godine, tako da je Drugi svetski rat zatekao sadašnje područje opštine Doljevac sa 13 škola u 16 sela, zapisao je o razvoju školstva najpoznatiji hroničar ovog kraja Zarije Stojković.

Sada OŠ „Vuk Karadžić“, nekada „Josip Broz Tito“, ima ukupno 86 odeljenja u četiri osmorazredne i 10 četvororazrednih škola, a nastavni kadar čini oko 150 profesora i učitelja.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *