Složni meštani Čečine uredili svoje selo – Na proleće novi radovi

Da dogovor kuću gradi najbolje oslikava primer grupe meštana iz Čečine koji su nesebičnim zalaganjem uredili javne površine i školsko dvorište u tom mestu. Naime, na inicijativu Mikija Đorđevića i Predraga Gligorijevića pokrenuta je akcija postavljanja zaštitne ograde u školskom dvorištu, a kako su ovi radovi naišli na pozitivne reakcije u selu nadalje su se nizale razne ideje za uređenje sela.

Uz finansijsku pomoć MZ Čečina i OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac postavljeni su metalni stubovi i razvučena je zaštitna žica celom dužinom oko školskog dvorišta. Miki Đorđević dodaje da je akcija naišla na pozitivne reakcije u selu i da su se građani odazvali i pomogli u radovima. Ostalo je, kako dodaje, da se još postavi i  kapija, ali to će uraditi narednih dana.

Postavljanje zaštitne mreže u školskom dvorištu

Posebno su ponosni na uređenje ulaza u selo gde je postavljena ulična rasveta i klupe, a prethodnih dana celom dužinom, od mosta do ulaza u naselje, posađen je drvored lipa.

Ideja je, da ovaj prostor urede i da nalikuje na šetališta ili kej, a divlje deponije pored puta su očišćene. Preostao je jedan manji deo na desnoj obali Južne Morave da se očisti, jer su nesavesni pojedinci ovde bacili đubre i građevinski otpad.

  • Naše selo ima prirodne lepote i sa malo truda i rada možemo da uredimo površine, da ulepšamo prostor i da napravimo lepo odmaralište na desnoj obali Južne Morave, poput prostora u Klisuri, da se građani okupe sa prijateljima ili možda napravimo prostor gde će se održavati neke manifestacija ili  kulturna, sportska okupljanja- kaže Miki Đorđević u izjavi za Radio Koprijan.

On dodaje da su obezbedili 36 sadnica lipe koje se zasađene, obostrano, od mosta do ulaza u selo, a posebno ga raduje ga činjenica da su se akciji odazvala deca iz Čečine i pomogla u radovima.

Još jednu akaciju priveli su kraju, a to je zamena starih neispravnih reflektora na igralištu za mali fudbal. Entuzijazam za uređenjem sela podržali su meštani i svako ko je koliko mogao izdvojio je novčana sredstva i reflektori su kupljeni.

  • Kupili smo 16 novih led reflektora koji će biti postavljeni na igralištu za mali fudbal. Prijatno smo se Peda i ja iznenadili kada se veliki broj naših sugrađana odazvao akciji i donirali novac za kupovinu. Mi smo želeli da sve bude transparentno pa smo na FB stranici našeg sela objavili ko je koliko dao novca i koliko je reflektora kupljeno kako bi ljudi videli da je novac koji su izdvojili utrošen na pravi način. Takođe, zahvalio bih se i pekari „Oaza“ iz Čečine koja je do sada podržala sve naše akcije- kaže Miki jedan od organizatora radova u Čečini.

Na kraju dodaje da je ostalo da se očiste još neke divlje deponije oko fudbalskog igrališta, ali i da se postave dodatne klupe koje su napravljene i čekaju svoje stalno mesto, kao i da su otvoreni za sve predloge i nove akcije koje predlože meštani, a koje će oni nesebično podržati.

Na proleće očekuju nove radove, a kako dodaju cilj je ostvaren, a to je da su probudili svest meštanima o očuvanju životne okoline, ali i motivisali mlađe da se priključe radnim akcijama i da osmisle i predlože nova uređenja javnih površina.

M.J.

One thought on “Složni meštani Čečine uredili svoje selo – Na proleće novi radovi”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *