Smernice Instituta za javno zdravlje o preventivnim merama i kako prepoznati simptome korona virusa

Sve informacije o korona virusu, ali i o prijavi sumnje na isti, građani juga Srbije mogu dobiti od lokalnih Zavoda za javno zdravlje, a osim fiksnih brojeva telefona, dostupni su i mobilni na koje se javljaju dežurni epidemiolozi.

Oni apeluju na građane da se pridržavaju datih uputstava, kao i da se javljaju samo oni koji su bili u žarištima epidemije ili kontaktu sa ljudima iz tih područja. Institutu za javno zdravlje u Nišu mogu se obratiti na telefon 060/411 94 16.

Inače, Institut za javno zdravlje u Nišu objavio je smernice o ponašanju u ovoj situaciji, koje možete pogledati ovde.

Takodje, Institut za javno zdravlje objavio je i podatke o tome  koji su znaci infekcije korona virusom i u kojoj situaciji bi trebalo da se obratite lekaru. I njih možete pogledati ovde.

Inače, od jutros su na snazi i nove mere koje je država donela u cilju suzbijanja širenja korona virusa u našoj zemlji.

Doneta je odluka o zabrani javnog okupljanja u zatvorenim prostorijama. Pod javnim okupljanjem smatra se okupljanje u jednoj zatvorenoj prostoriji sa više od 100 ljudi.

Privremena zabrana ulaska u Srbiju za strane državljane koji su boravili u Narodnoj Republici Kini, Republici Koreji i Švajcarskoj važi i dalje. Međunarodni putni saobraćaj se preusmerava na glavne granične. Zaposleni koji rade u uslužnim objektima duž auto-puta moraju da budu obezbeđeni zaštitnim sredstvima zbog dolaženja u dodir sa tranzitnim putnicima.

Na osnovu stava epidemiologa, u ovom trenutku nema obustave nastave, ali se nastavlja intenzivno praćenje situacije u vrtićima, školama i na univerzitetima.

Vlada Srbije poziva građane Srbije koji rade u inostranstvu i koji dolaze sa područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, a planiraju dolazak u zemlju za predstojeće uskršnje praznike, da putovanje odlože.

Takođe, apeluje se na građane da prilikom organizacije privatnih događaja kao što su svadbe i krštenja da ti događaji budu organizovani u skladu sa odlukom koja se odnosi na javne skupove.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *