Smiruju se poplave na jugu zemlje, u Žitoradji situacija takodje bolja, ali i dalje teško u Jasenici i naselju Grivac

Poplave su u protekla dva dana ugrozile veliki deo juga Srbije, nanoseći štetu velikom broju domaćinstava i ugrožavajući ljude i životinje. Vanredne situacije, pored Doljevca, na snazi su i u Žitoradji, Nišu, Vlasotincu, Leskovcu, Dimitrovgradu, delu Bojnika.

Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a, kažu da se situacija sa poplavama na jugu Srbije normalizuje i da u ovom trenutku nigde nije kritična situacija. Napominju da je oko 10.680 domaćinstava bez struje i da Elektrodistribucija ulaže nadljudske napore da reši probleme. Kada je reč o uzroku poplava, ističu da je to velika količina padavina 8. i 9. januara, kao i sneg na planinama.

J. Morava danas kod Klisure (Foto: J.K.)

Inače, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije sa Specijalističkim timovima za spasavanje i rad na vodi aktivno su učestvovali u spasavanju i pomoći stanovništvu tokom poplava, saopštavaju iz MUP-a. Ukupno su evakuisali  34 osobe iz objekata koji su poplavlјeni izlivanjem bujičnih potoka i to najviše u opštini Doljecac 22 osobe, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika i četiri iz Bujanovca.

Na teritoriji Nišavskoj upravnog okruga pripadnici Vatrogasno-spasilačke brigade Niš intervenisali su pet puta na crplјenju  vode u opštini Svrlјig-selo Niševac, opštini Dolјevac u selima Orlјane i Šarlinac, kao i na intervenciji evakuacije 22 osobe iz ugroženog područja na teritoriji opštine Dolјevac.

U Topličkom upravnom okrugu, u mestu Žitorađa  izlila se Jugbogdanovačka reka i potok pri čemu je došlo do plavlјenja oko 24 stambena i 43 pomoćna objekta.

Iz ovog domaćinstva u Badnjevcu je juče evakuisana 86.godišnja starica

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi je tokom jučerašnjeg dana u rejonu sela Badnjevac evakuisao stariju osobu, o čemu je Radio Koprijan juče izveštavao. U pitanju je prema našim saznanjima 86.godišnja Mirjana Tasić iz Badnjevca, koja, s obzirom na svoje zdravstveno stanje, nije mogla da napusti poplavljeni dom. Ona je ujedno i jedna osoba iz opštine Žitoradja kojoj je bila potrebna evakuacija, rekao nam je predsednik opštine Žitoradja Ivan Stanojević, koji je dodao da se od juče popodne situacija smirila u najvećem broju poplavljenih sela, a da su i dalje ugroženi Jasenica i naselje Grivac u Žitoradji. Prema njegovim rečima poplavljeno je preko 200 domaćinstava, najviše u Žitoradji, Badnjevcu, Držanovcu, Samarinovcu, Jasenici, Voljčincu.

Spašavanje bake u Badnjevcu

Takođe, pripadnici VSJ Žitorađa vršili su i crplјenje vode u Domu zdravlјa u opštini Žitoradja, kao i iz dvorišta domaćinstava u selu Jasenica, naglašavaju u MUP-u.

Na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga tokom dana pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Vranje vršili su crplјenje vode iz poplavlјenih domaćinstava na teritoriji grada Vranja, Gradske opštine Vranjska banja, opština Vladičin Han, Bujanovac i Preševo. Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi iz Vranja uspešno je izvršio evakuaciju četiri dečaka u mestu Bujanovačka banja.

Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Leskovca evakuisali su osam osoba iz mesta Kacabać, Kosančić, Pridvorica, Guberevac i Donji Bunibrod. Takođe, bili su angažovani na crplјenju vode u selu Rudare, Bojnik, Vlasotince i Medveđa. Situacija se na ovoj teritoriji smiruje, a pripadnici VSJ  nastaviće obilazak terena.

Na teritoriji Pirotskog upravnog okruga usled izlivanja reke Nišave, došlo je do plavlјenja domaćinstava na opštini Dimitrovgrad i to na području sela Želјuša. Pripadnici VSJ Pirot evakuisali su stariju osobu sa ovog područja i pomogli gradskoj upravi u isporuci osnovnih životnih namirnica.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *