Sprečimo trovanje pčela- Zabranjena primena pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa Upravom za zaštitu bilja i Savezom pčelarskih organizacija Srbije uputilo je apel svim poljoprivrednim proizvođačima, a koji koriste sredstava za zaštitu bilјa u periodu cvetanja, da je ovo period kada je povećan rizik od trovanja pčela.

Kako ističu u saopštenju počinje period cvetanja voća, ali i povećanog rizika od trovanja pčela!

Nepravilna upotreba sredstava za zaštitu bilјa, pored opasnosti da dovede do trovanja pčela, utiče i na oprašivanje, pa usled lošeg oprašivanja ne samo da opada prinos, već se i smanjuje kvalitet plodova (manje učešće plodova prve klase u rodu).

Zakon potpuno zabranjuje primenu pesticida otrovnih za pčele u toku cvetanja, u bilo kom delu dana, tako da se pesticidi koji su otrovni za pčele ne smeju primenjivati ni uveče ni rano ujutru.

Važno je napomenuti da se sredstva za zaštitu bilјa primenjuju u skladu sa registracijom – deklaracijom i uputstvom, a takođe je bitno da se poštuje predviđena koncentracija i karenca, a sve u skladu sa dobrom polјoprivrednom praksom.

Apelujemo na polјoprivredne proizvođače, da čak i kada primenjuju sredstva za zaštitu bilјa koja su otrovna za pčele kod kulture koja nije u cvetu, prvo suzbiju korove u voćnjacima, jer upravo korovi koji su u fazi cvetanja mogu da budu posećeni od strane pčela i da pored toga što bilјke koje tretiraju nisu u fazi cvetanja, do trovanja dođe zato što pčele idu na korovske bilјke ispod stabala koje su u cvetu, kaže se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Takođe, potrebno je skrenuti posebno pažnju polјoprivrednim proizvođačima da je prilikom tretiranja ulјane repice i soje insekticidima, zabranjeno primenjivati insekticide koji su otrovni za pčele u toku cvetanja.

Takođe apelujemo da se prilikom tretiranja ulјane repice pre cvetanja koriste sredstva za zaštitu bilјa koja imaju kraći period delovanja.

Zahvalјujući odličnoj saradnji Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) sa Upravom za zaštitu bilјa, koja je iz godine u godinu sve bolјa i bolјa, i prošle sezone smo uspeli preventivno da zaustavimo par najavlјenih tretiranja ulјane repice u cvetu.

Tretiranje komaraca iz vazduha takođe predstavlјa problem, jer se često poklapa sa cvetanjem lipe, a i drugih medonosnih bilјaka, koju pčele intenzivno posećuju. Apelujemo da se tretiranje komaraca ne sprovodi iz vazduha, već da se komarci i krpelјi tretiraju sa zemlјe, preparatima koji nisu toksični za pčele, u kasnim večernjim satima, kada nema aktivnosti pčela.

Svako pčelinje društvo podigne prinos ratarskih, povrtarskih i voćarskih kultura. Sačuvajmo pčele od trovanja!

SPOS se ovom prilikom zahvalјuje predsednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić, ministarki polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jeleni Tanasković, Upravi za zaštitu bilјa i Ministarstvu polјoprivrede na svemu što čine za pčelarstvo Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *