SUPSTANCOM I POKLON MURALOM ZAOKRUŽENO FINALE SLOTER FESTIVALA U DOLJEVCU

Dodela nagrada „Zlatna macola“ označila je da smo došli do samog kraja trećeg izdanja Slaughter festivala, a nagrada je ove godine pripala filmu SUPSTANCA, rečima članova žirija: za hrabrost pristupa, originalnost u reimaginaciji velikih klasika telesnog horora, i zbog uspelog i smelog rušenja barijera između takozvanog festivalskog i žanrovskog filma. Dok je nagrada za najbolji kratkometražni film, koji je stigao na konkurs festivala, pripala filmu MIJAZMA koji pleni jakim vizuelnim ugođajem, kvalitetnom fotografijom i originalnim preokretom u temi gde sin daje život za onu koja mu je život dala. 

Sinoć je publika gledala i italijanski film BUNAR, koji je stručni žiri pohvalio kao žestok i brutalni horor koji nas podseća na zlatne dane italijanskog horor filma.

Pred publikom se našlo još nekoliko filmskih ostvarenja, ali sadržaj poslednje večeri ponajbolje su upotpunili bendovi koji su se jedan za drugim smenjivali na jednom od dva doljevačka stejdža, dok nije stigao na red nastup gostiju iz Finske – benda THROAT, koji je u velikoj završnici predstavio svoj melodičan i mračan zvučni opus koji je publika svom snagom upijala u sebe da zapamti.

Poseban kuriozitet predstavlja podatak da je bubnjar finskog benda DOME RUNNER, inspirisan atmosferom na festivalu, naslikao mural na preko pedeset kvadratnih metara na zidu klanice nasuprot stejdžu gde je nastupao.

Podvlačeći crtu, tokom tri dana festivala, kroz prostor nekadašnje doljevačke klanice prošlo je nekoliko hiljada posetilaca. Bačeno je novo svetlo na prostor Korvingrada gde je priređena ceremonija otvaranja festivala. I u najboljem izdanju do sada, Slaughter je sa znakom skulptura Arpada Slančika, koje su pobrale svo oduševljenje posetilaca, dosegao svojevrstan vrhunac čije prevazilaženje u budućnosti može samo da označava dalji rast ove jednstvene priče sa juga Srbije.

Nastup dvanaest bendova, plus muzičko-scenski performans na otvaranju i projekcija trideset filmova najnovije ili novije produkcije bili su takvi da bi se i budžetima mnogo veći festivali samo ponosili. Organizatori odašilju pozdrave i zahvalnost svima koji su došli u Doljevac tokom prethodna tri dana. Sledeći susret zakazujemo za jul 2025. godine. Do tada – očekujte snimke svih nastupa, premijeru dokumentarnog materijala koji je nastajao ove godine i kritike filmova koje ste, zapamtite, gledali premijerno u Doljevcu, a koji će u narednim danima tek osvajati publiku širom sveta. Neka ostane ovde zapisano i to da se zna ko je bio prvi ko ih je prepoznao.

Slaughter festival je održan pod pokroviteljstvom Opštine Doljevac, Ministarstava kulture i Kabineta ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *