Sutra su Duhovske ili letnje zadušnice

Srpska pravoslavna crkva i vernici u subotu 15. juna obeležavaju letnje ili Duhovske zadušnice.Tog dana se obeležava sećanje na sve preminule. Ide se na groblja ili u crkve i pali sveća. Zadušnice se nazivaju i Duhovske zadušnice, jer prethode velikom crkvenom prazniku Silazak Svetog Duha na apostole – Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica.

Vernici na taj dan upućuju molitve Bogu za milost prema upokojenima i oprost grehova koje su počinili za života.

Zadušnice uvek padaju u subotu kada se tim povodom organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Isus Hristos, dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Na Zadušnice se odlazi na groblje, pale se sveće, obavlja se parastos ili pomen, osveštava se žito i uređuje grob.

Dužnost hrišćanska nalaže da se u molitvama sećamo naših pokojnika, da se molimo Bogu za pokoj njihovih duša, palimo im sveće, držimo parastose i pomene, podižemo im spomenike kao obeležja na grobovima i da njihove grobove držimo u pristojnom i urednom stanju. Sve ovo nalazi se u okviru crkvenog kanona.Osim Duhovskih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još zimske ili Mitrovske, zatim prolećne, koje padaju sedmicu pre početka Velikog ili Časnog posta, i Miholjske ili jesenje zadušnice.

Podsetimo, radnici Javnog komunalnog preduzeća Dolјevac ovih dana angažovani su na uređenju lokalnih grobalјa. Kako kaže direktor ovog preduzeća Dalibor Stamenković zbog Duhovskih zadušnica, koje se obeležavaju 15.juna, svi raspoloživi radnici angažovani su na košenju trave i sređivanju grobnih mesta.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *