Svakog septembra očekuju nas veliki izdaci- Opremnje đaka, nabavka ogreva i priprema zimnice

Sezona godišnjih odmora se bliži kraju, roditelji opremaju đake za polazak u školu, a ovom spisku treba dodati i sezonu pravljenja zimnice i nabavke ogreva. Iako letnje temperature još uveliko traju mnogi se odlučuju da u ovom periodu obezbede drva i ugalj za predstojeću zimu, jer cene su skoro iste kao i prethodne godine.

Prodavci u našem kraju kažu da je ovih dana povećana tražnja za ogrevom, a cene su slične kao i prethodnih sezona pa se metar drva prodaje po ceni od 4.500 do 5.000 dinara, u zavisnosti od vrste i kvaliteta, ali veću prodaju očekuju krajem septembra.

Ranijih godina, ugalj se nabavljao od marta meseca pa do kraja godine, ali zadnjih godina, ova praksa se promenila. Sada građani obično kupuju ugalj kada se vrate sa letovanja, obezbede decu za polazak u školu i nabave zimnicu.

Cena uglja je, kažu doljevački prodavci, već nekoliko godina ista i kreću se u rasponu od 10 do 18 hiljada dinara, u zavisnosti od kvaliteta. Tokom leta obično pazare po tonu do dve, a krajem septembra i početkom oktobra kupuju i veće količine.

Pelet se ove sezone prodaje od 22.000 do 24.000 dinara po toni.

Zbog loše godine i skupljeg povrća mnoge domaćice su već krenule sa pripremom zimnice. Još uvek na tezgama nema domaće ajvarke, a prodaje se trenutno ajvarka iz plastenika po ceni od 100 do 120 dinara za kilogram.

Cena paradajza stagnira, jer je počeo da stiže domaći, pa se kilogram ovo povrća može pazariti po ceni od 50 pa do 100 dinara u zavisnosti od sorte i kvaliteta.

Prodavci ističu da je trenutno bolja prodaja paradajza nego, na primer, crvene paprike.

Očekuje da će sredinom  septembra biti povećana prodaja crvenih paprika koje domaćice peku i od njih prave ajvar.

Poljoprivrednici očekuju da će u septembru cena ajvarke  iznositi 60 ili 70 dinara za jedan kilogram.

Trenutno je velika potražnja za paprikom „nizarom“, koja se niže i suši za zimu, koja se prodaje po ceni od 5 do 8 dinara, a prodavci ističu da na pijaci ovu vrstu paprike prodaju za vrlo kratko vreme.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *