Sve spremno za polaganje male mature u Doljevcu

Svršene osmake u ponedeljak, 18.juna, očekuje prvi dan polaganja male mature. Doljevački đaci će u vremenu od 9 do 11 sati rešavati zadatke iz maternjeg jezika, u utorak rešavaće test iz matemetike, a u sredu , 20.juna, očekuje ih kombinovani test sa pitanjima iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije. Kako kaže generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić“  Goran Ilić , svake godine škola se ozbiljno priprema za održavanje završnog ispita, a danas su nastavnici i osoblje škole vršili poslednje pripreme kako bi sve bilo regularno i po propisima.

On je dodado od ove godine važe nova pravila o broju bodova koje đaci nose iz škole, odnosno na osnovu uspeha na kraju godine, i maksimalnom broju poena koje mogu da osvoje na testovima.

  • Za razliku od prošlogodišnjih 30 poena – deset na svakom od testova, sada će đaci moći da osvoje maksimalnih 40 bodova. Srpski, odnosno maternji nosiće maksimalnih 13,koliko će moći da se osvoji i na testu iz matematike, dok će na kombinovanom testu moći da osvoje najviše 14 poena.- kaže Goran Ilić generalni direktor

Ilić je rekao da će ovogodišnji testovi imati veći broj otvorenih zadataka, odnosno  onih u koje se odgovori upisuju, odnosno ne biraju se zaokruživanjem ponuđenih opcija. Zadaci u testovima, prema njegovim rečima, biće podeljeni  na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni.

Kako kaže završni ispit nije eliminacioni i  smatra se da su ga položili i đaci koji nisu uspeli da osvoje nijedan bod.

Ilić je dodao da prema kalendaru polaganja male mature i upisa u srednje škole đaci preliminarne rezultate mogu da očekuju u petak, 22.juna.

  • Nezadovoljni ili đaci koji misle da su oštećeni, mogu da podnesu žalbu u školi 23. juna od osam do 16 sati, dok je termin za za žalbe  okružnim komisijama 25. juna od osam do 16 sati. Konačni rezultati, biće objavljeni u četvrtak, 28. juna, a đaci će naredna dva dana imati na raspolaganju da popune i predaju liste želja.- zaključuje Ilić.

Konačno, 8. jula biće objavljeni zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima, a učenici će moći da se upišu 9. i 10. jula od osam do 15 sati. Ovo ne važi samo za muzičke i baletske škole, gde je upis 29. juna do 16 sati.

Popunjavanje i predaja liste želja za drugi upisni rok biće već 9. jula, a konačni raspored po školama biće objavljen dva dana kasnije, 11. jula, dok će oni moći da se upišu 12. jula.

Mali maturanti, ali i njihovi nastavnici i direktori škola rizikovaće ove godine mnogo ako budu učestvovali u prepisivanju. Direktor Ilić je rekao u izjavi za radio Koprijan da će na  ovogodišnjem završnom ispitu velika pažnja biti  posvećena bezbednosti testova i regularnosti polaganja.

  • Doljevačka škola prošle godine nije bila prozvana od strane Ministarstva da je bilo neregularnosti tokom polaganja završnog ispita. Ove godine uvedena su stroža pravila, tako da za vreme rešavanja testova u školi osim stučne komisije, koju čine direktor, sekretar, informatičar i pedagog, u vremenu od 9 do 11 sati niko drugi neće biti prisutan. Dakle,  ni računovodstvo, ni pomoćno osoblje, a biće pojačana kontrola iz školskih uprava, odnosno biće pojačane kontrole komisija koje će obilaziti škole u vreme polaganja testa kako bi se uverile da ne postoje neregularnosti.- dodao je Ilić.

Dodao je i to da su svi direktori dobili zadatak da moraju da dežuraju u prostorijama škole zajedno sa supervizorima i dežurnim nastavnicima i na njima je odgovornost da završni ispit bude po svim pravilima koje je propisalo Ministarstvo prosvete.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *