Tokom predstojećeg tromesečja ovdašnjim roditeljima će biti podeljene šifre za e-dnevnike

Digitalizacija nastave u OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu u novoj školskoj godini uveliko se sprovodi, kako u matičnoj ustanovi u Doljevcu, tako i u svim isturenim odeljenjima. Paralelno sa elektronskim vodi se i standardni, papirni dnevnik. Prema rečima direktora škole Gorana Ilića ova novina je dobro prihvaćena i preko 90 odsto nastavnika, odlično obavlja taj posao, tako da je on zadovoljan. Na nov sistem rada, napominje, navikava se i stariji nastavni kadar, koji slabije barata računarima, tako da će prema njegovim rečima, do kraja ovog tromesečja, e-dnevnik funkcionisati u potpunosti.

Iako se trenutno posao radi i na standardni i na savremeni način i većina doljevačkih profesora, kako napominje direktor Ilić, smatra da je digitalizacija administrativnih poslova nastavnika pozitivan korak u modernizovanju nastave.

Naime, dok kada se radi o klasičnom dnevniku profesor ručno upisuje časove i odsutne učenike, u elektronskom dnevniku postoje predefinisane stavke koje profesor potvrđuje jednim klikom. Za razliku od tradicionalnog pristupa administraciji, elektronski pristup je brži, pa profesori mogu više vremena da posvete radu sa učenicima i osmišljavanju kreativne nastave.

Takodje, sve aktivnosti učenika, od akademskih postignuća do angažovanja u volonterskim akcijama, se beleže. Na ovaj način se gradi profil učenika, koji pomaže profesorima, psihologu i pedagogu da odaberu pravi način da učeniku pomognu u ostvarivanju još boljih rezultata. Statistički podaci koji se generišu u elektronskom dnevniku automatski šalju nastavnom osoblju obaveštenje u slučaju da ocene učenika odstupaju od njegovog profila, bilo da su bolje ili lošije, pa razredni starešina, shodno tome, može da obavesti i roditelje.

S obzirom na to da je elektronski dnevnik sredstvo komunikacije ne samo između profesora i učenika, već i između profesora i roditelja, unošenjem transparentnih podataka znatno se unapređuje uzajamna saradnja. Kako je  direktor Ilić dodao za Radio Koprijan, na završetku prvog tromesečja ove školske godine, roditeljima će biti podeljene šifre za e-dnevnik, putem kojih će moći da prate ocene svog deteta.

Takav sistem rada, kažu kreatori ove ideje, ima prednost i što pokazuje direktorima kada više od 30 odsto đaka ne dođe na nastavu, što može ukazati, kao prošle godine, na to da je došlo do epidemije gripa, te je moguće zatražiti dozvolu za privremenu obustavu časova.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *