Trend porasta broja obolelih od dijabetesa u opštini Doljevac

IMG_20171114_091206

Svetski dan dijabetesa obeležava se danas u svetu, kao i kod nas, a u Srbiji je prema najnovijim podacima registrovano 710.000 obolelih, od kojih je gotovo polovina radno sposobnog stanovništva.  Dijabetes tipa 2 se sve češće dijagnostikuje kod dece i adolescenata, kao posledica rastuće epidemije gojaznosti. Prema najnovijim procenama Međunarodne dijabetes federacije svaka jedanaesta osoba u svetu ima dijabetes ili približno 415 miliona ljudi, što odgovara populaciji Evropskog kontinenta. Broj obolelih i dalje raste neverovatnom brzinom i prema sadašnjim prognozama do 2040. godine će se povećati više od 50 odsto i iznosiće više od 600 miliona.

Ništa bolja situacija nije ni na teritoriji opštine Doljevac, pa je iz tog razloga ovdašnji  Dom zdravlja, prepoznavši problem, otvorio Savetovalište za dijabetes, koje već dve godine uspešno radi sa ovdašnjim pacijentima. Savetovalište za dijabetes u Doljevcu radi od 11.30 do 13.30, ponedeljkom sredom i petkom i pregled je besplatan.

Danas je za sve zainteresovane pacijente organizovano besplatno merenje šećera u krvi, a takodje zdravstvena ekipa posetiće dve fabrike kompanije Leoni u Malošištu i Nišu, kako bi radnici  fabrike mogli da se prokontrolišu na ovu hroničnu bolest.

Prema rečima dr Jasmine Stanojević iz doljevačkog Doma zdravlja  dijabetes je podmukla, hronična i doživotna bolest, često, u početku,  bez simptoma i kod velikog broja pacijenata otkrije se slučajno. Vrlo često kada se dijagnostikuje bolest je već uznapredovala i postoje komplikacije. Zato je bitno ići na preventivne preglede. Bar jednom u tri godine, sve osobe starije od 30 godina, oba pola, a naročito oni koju su u povećanom riziku, poput gojaznih osoba, osoba sa genetskim predispozicijama i povišenim pritiskom, moraju da kontrolišu nivo šećera u krvi.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *