Trgovci u Doljevcu:Nema neispravnih kašica

ilustracija
ilustracija

Na novom spisku neispravnih proizvoda za bebe sada su “juvitana” dečja kašica od jabuka i višanja, sa rokom upotrebe do 3. marta 2019, voćni nektar od kruške do 22. decembra 2017, kašasti voćni nektar od jabuka i višanja upotrebljiv do 13. decembra 2017. godine. Tu je i kašica od jabuka, brusnica i borovnica, sa rokom upotrebe do 5. februara 2019, kašica od jabuka, koja važi do 7. decembra 2017, zatim kašica od šljiva, čiji je rok važenja do 8. juna 2019, kašica od kajsija iz serije upotrebljive do 15. juna 2019. i “juvitana” dečji bistri sok od jabuke, sa rokom važenja do 6. 12. 2017.

Tragom ovih vesti kontaktirali smo prodavnice u Doljevcu. Kako su nam rekli prodavci u prodaji nema spornih kašica i sokova, a ovih dana pojačane su  inspekcijske kontrole, koje proveravaju da li se poštuje naredba nadležnih institucija da, kašice koje se nalaze na spisku zabranjenih,moraju biti povučene iz prodaje. Na rafovima ima drugih proizvoda proizvodjača Swisllion Takovo, medju njima i kašica i sokova Juvitana koje se, bar za sada, smatraju bezbednim. Medjutim,  kako kažu naši sagovornici, potražnja za ovom robom je poslednjih dana malo smanjena. Što je i logično,  roditelji strahuju za zdravlje svoje dece, jer ipak je to hrana koju mališani često konzumiraju.

Iako su pronađene opasne hemikalije u dečijoj hrani, stručnjaci kažu da je prekoračenje malo i nema opasnosti po zdravlje najmlađih.- Bez obzira na to, mi moramo da radimo po propisima koji ne dozvoljavaju ni minimalna prekoračenja, i u ovom slučaju tako smo učinili – kažu u Sanitarnoj inspekciji. Iako se do sada nije pojavio slučaj komplikacije koje su prouzrokovale ove kašice, pedijatri ipak preporučuju da se prati stanje dece i ukoliko se primete stomačne tegobe, treba se javiti lekaru. Kako navode, radi se o tragovima određenih vrsta pesticida, koje mogu biti opasne samo ako se kašice konzumiraju u dužem vremenskom periodu i u većim količinama svakodnevno.

Na kraju možemo vam samo savetovati da dobro obratite pažnju  prilikom kupovine, jer je spisak opasnih kašica sada već podugačak, pa lako nešto može da promakne. U svakom slučaju uvek je najbolja hrana iz domaće radinosti, jer  nikako nećete pogrešiti ako detetu date ono što ste sami spremili.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *