Maskenbal u Doljevcu

vrtic
Deca iz Orljana i Mekiša na današnjem maskembalu

Danas je za doljevački vrtić „Lane“ poseban dan – 30 godina postojanja. A ustanova koja sve to vreme brine o našim najmlađim sugrađanima, to proslavlja, na najlepši i najveseliji način, sa decom, na maskenbalu, uz igru, šarenilo kostima i radosnu dečju graju. Slogan ovogodišnje manifestacije bio je ” Dete cveta na putu oko sveta”, a klinci su bili maskirani u mnogobrojne kostime svih naroda sveta. Bilo je tu i Egipćana, i Turaka, Japanaca, Indijanaca, Španaca, naravno i nas Srba i to po tradicionalnom srpskom običaju zajedno s prasetom, doduše od sundjera i kartona.

Godišnjica rada ustanove, inače, dobra je prilika i da se podsetimo istorijata vrtića.  Naime, predškolsko vaspitanje dece u opštini Doljevac počelo je, sada već davne 1971.godine, kada je otvorena prva vaspitna grupa, koja je bila je formirana pri OŠ u Doljevcu, koja se tada zvala „Josip Broz Tito“. Grupa je imala  18-toro polaznika i to je bila generacija 1966/1967. god. Prva vaspitačica bila je iskusna učiteljica Koviljka Nikolić, a nakon nje Ljiljana Antanasijević, koja je do 1978.godine bila jedina vaspitačica na području opštine Doljevac, a nakon nje od 1981.godine  Slavica Stefanović  je nastavila sa radom. Od 1978. do 1987. godine otvorene su predškolske grupe pri Osnovnim školama po mestima. Radna organizacija za predškolsko vaspitanje i obrazovanje dece, uzrasta od 3 do 6 godina, u opštini Doljevac, formirana je pod nazivom „Dečji vrtić Lane“ odlukom opštine i SIZ-a dečje i socijalne zaštite. Od 1986.formiran je privremeni poslovni organ do konkurisanja, a za prvog direktora je imenovan Miodrag Jovanović. 1986.godine izvršena je dogradnja objekta, a od 1987.godine rad vrtića se odvija u planski izgrađenom objektu. Vaspitači koji su radili u predškolskim grupama preuzeti su od Osnovne škole i tada je vrtić brojao 9-oro radnika, od toga 6 vaspitača. Sedište ustanove je bilo, kao i sada, u Doljevcu. Nakon odlaska prvog direktora Miodraga Jovanovića u penziju, na njegovo mesto biva postavljena  Slađana Dugalić, koja je ovu dužnost obavljala od 2006. do 2017. godine. Ustanova je nekada u vlasništvu imala dva objekta, u Doljevcu i Belotincu. Danas u svom sastavu vrtić poseduje četiri svoja objekta u Doljevcu, Belotincu, Pukovcu i Orljanu, broji 40 zaposlenih  radnika i ima 17 vaspitnih grupa, od toga 13 predškolskih, 3 celodnevne i jednu jaslenu grupu, sa  ukupno oko 260 dece.

A, prema najavama iz doljevačke lokalne samouprave, posle punih 30. godina priprema se rekonstrukcija objekta ustanove u Doljevcu, kako bi se poboljšali uslovi za boravak dece. U planu je da se sa izgradnjom novog obrazovnog kompleksa, koji će, pored predškolske ustanove “Lane”, biti namenjen i za nekoliko odeljenja srednje škole, otpočne na jesen.

J.K.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *