Staroslovenska mitologija u knjigama Miloša Petkovića

“Teslin vremeplov” treća knjiga iz serijala “Sedam mačeva”,  niškog pisca epske fantastike Miloša Petkovića, predstavljena je posetiocima poslednjeg dana Sajma knjiga. Miloš je jedan od najpoznatijih pisaca ovog žanra u našoj zemlji, a pored već pomenutih naslova, iza sebe ima jos dve trilogije “Vukovi sudbine” i “Perunov hroničar” i bio je naš sagovornik.

Slovenska mitologija preovladava u njegovom književnom opusu, pa je on bio i jedan od učesnika tribune održane na Sajmu knjiga pod nazivom “Mitologija u savremenoj kniževnosti”, na kojoj se govorilo upravo o tome.

Iako nam se čini da smo taj deo naše istorije davno ostavili iza sebe i prelaskom u hrišćanstvo  zaboravili, nije tako i ne treba da bude, jer se ta dva perioda naše istorije vrlo često prožimaju i dopunjuju,  kaže ovaj pisac.

Proslava krsne slave na primer,vuče svoje korene još iz vremena kada su Sloveni bili mnogobošci, a pravoslavlje je taj drevni običaj prihvatilo. Kada u želji da nam se nešto lepo desi kažemo: “Daj bože”, pominjemo staroslovenskog boga Daboga. Vesna, tako često žensko ime kod nas, bila je  boginja proleća, a muško ime Vid vodi poreklo  od boga starih Slovena Svetovida. Takvih primera je, kaže on, mnogo.

Medjutim, svima nama mnogo je poznatija mitologija Grčke, Rima ili Nordijskih zemalja, no naša , o kojoj znamo vrlo malo, a toliko je bogata i sve vreme prisutna, svuda oko nas, a da mi toga vrlo često nismo ni svesni. Njegove, knjige, dodaje, kao i tribune poput ove, imaju za cilj da taj trend promene, tim pre što nam bogato nasledje naših predaka prenosi priče o negovanju pravih vrednosti,  poput plemenitosti i dobrote, osobina koje su u savremenom društvu, kako u svetu, tako nažalost i kod nas sve više izuzetak nego pravilo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *