U Doljevcu bez dužih čekanja za nove knjižice

elektronske-lkOnemogućavanje  zloupotrebe odnosno falsifikovanje isprave, glavni su ciljevi uvodjenja  elektronskih zdravstvenih kartica, koje od 1. januara sledeće godine moraju da imaju svi građani. One su i uslov da bi se u našem zdravstvu, kao i u većini evropskih zemalja, uveli elektronski karton, uput i recept, i tako za pacijente pojednostavile procedure.

Nove, elektronske isprave značajno će olakšati proces overe, bez potrebe da se ona, kao do sada, vrši odlaskom u filijalu ili ispostavu RFZO. Ovo je jedna od najbitnijih stvari koje će doneti uvođenje elektronskih knjižica, smatraju u Republičkom fondu za zdravsteno osiguranje.

Do sada je ove elektronske isprave izvadilo preko tri miliona građana u Srbiji, što je skoro  50 odsto. Prema evidenciji RFZO, najažurniji su bili građani Sombora, gde je 61 odsto stanovništva papirne knjižice zamenilo elektronskim. Nakon njih, najviše zamenjenih knjižica je u Sremskoj Mitrovici 56 odsto, pa u Subotici 54 odsto. Međutim, ima i onih gradova gde se ova zamena sporo sprovodi, pa tako samo 11 odsto stanovnika Vranja ima elektronske knjižice ili Leskovca, gde je taj broj samo za 10 odsto veći. U Zaječaru je samo 29 odsto njih ovu zamenu obavilo, a u Nišu gde spada i  područje Doljevca 34 odsto.

U doljevačkoj filijali RFZO , kažu da se proces  zamene stare za novu knjižicu obavlja brzo i bez dužih čekanja.Dovoljno je da se uplati taksa od 400 dinara i sa uplatnicom sačeka u proseku desetak minuta i posao je završen, rekla nam je ljubazna službenica RFZO u Doljevcu.

Na kartici su vidljivi ime i prezime građana, datum rođenja, lični broj osiguranika i broj zdravstvene kartice. Podaci koji se unose na čip preuzimaju se iz matične evidencije osiguranika (ime, prezime, JMBG, LBO, adresa, matična filijala RFZO, obveznik uplate doprinosa, period overe i drugi administrativni podaci).

Kartica ne sadrži podatke o pruženim uslugama u zdravstvenim ustanovama, podatke o lekovima dobijenim na recept, kao ni druge podatke o ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *