U Doljevcu nema obolelih od malih boginja

vakcinacijaInstitut za javno zdravlje u Nišu je prijavio epidemiju malih boginja na Klinici za dečije interne bolesti.

U Doljevcu, za sada, nema registrovanih slučajeva obolelih od malih boginja. Kako su istakli iz ove zdravstvene ustanove, vakcinacija dece je na zavidnom nivou i situacija se prati svakodnevno.

Kako smo saznali, služba za vakcinaciju dece je nedavno izvršila reviziju kartona vakcinacije i uputili su pozive roditeljima dece koja nisu vakcinisana ili su nepotpuno vakcinisana da se jave službi za vakcinaciju dece kako bi njihovi mališani primili odgovarajuće cepivo. Odziv roditelja, nakon slanja poziva, je bio odličan, kažu u doljevačkoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz Kliničkog centra u Nišu ističu da je  dokazano  datri hospitalizovana pacijenta imaju ovu bolest.

Dodaju, da su preduzete sve mere za suzbijanje epidemije, predviđene Zakonom, a po predlogu Instituta za javno zdravlje u Nišu. Jedna od mera je i zabrana poseta pacijentima na Klinici za dečije interne bolesti.Zdravlje svih pacijenata koji imaju morbile i nalaze se na Klinici je dobro i bez komplikacija.

Inače broj obolelih od malih boginja u Srbiji se povećava. Registrovan je i prvi slučaj u jablaničkom okrugu.

Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš Zoran Veličković rekao je za RTS da ga plaši broj nevakcinisane  dece.

Doktor Veličković kaže da postoji sumnja na još šest slučajeva i ističe da je vakcinacija najbolja prevencija u zaštiti od malih boginja.

Inače i leskovački Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) saopštio je da je klinički i laboratorijski potvrđen prvi slučaj malih boginja na teritoriji Jablaničkog okruga kod žene sa teritorije opštine Bojnik, stare 41. godinu.

Obolela je hospitalizovana na Infektivnoj klinici u Nišu, navodi se u saopštenju ZZJZ.

 M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *