U Doljevcu nema povećanog broja kovid pozitivnih, u Nišu počeo novi talas obolevanja

Dok broj novoobolelih u Srbiji raste, u opštini Doljevac, prema našim infomacijama, povećanje obolelih je neznatno. Proteklih dana nije bilo skoka obolelih od korona virusa, već su u pitanju sporadični slučajevi. Broj prvih pregleda je na istom novu kao i prethodnih nedelja, a većinu urađenih PCR testova čine plaćeni testovi, na lični zahtev, dok po medicinskim indikacijama taj broj je gotovo zanemarljiv.

Doljevački Dom zdravlja ima dovoljan broj vakcina i građani mogu da se odluče između Fajzer ili Sinofarm cepiva. Međutim, interesovanje za vakcinaciju u poslednjem periodu je slabije.  Iz ove zdravstvene ustanove napominju da prethodno zakazivanje za vakcinaciju nije potrebno i da cepivo zainteresovani građani mogu da prime svakog radnog dana, ali i vikendom, u vremenu od 7 do 19 sati.

Dodaju da je radno vreme kovid ambulante skraćeno i da radi samo prepodne, odnosno u vremenu od 7 do 14 sati, jer jako malo pacijenata dolazi sa respiratornim tegobama ili sa simptomima zaraze virusom kovid 19, ali da ukoliko ima potrebe, zdravstveni radnici  će pacijente zbrinuti  i u poslepodnevnim satima, kada će dežurni lekar obaviti pregled u posebnim prostorijama namenjenim za ove potrebe.

Direktor Doma zdravlja Niš Milorad Jerkan rekao je za RTS da se povećao broj pregleda u kovid ambulantama u Nišu – oko 500 dnevno, a da su to mladi ljudi, između 25 i 35 godina, ali i čitave porodice. Upozorava na povećan broj zaraženih u Nišu i navodi da je novi talas počeo.

“U poslednjih šest dana imamo veliki broj zaraženih, preko 40 pozitivnih, od toga pet do šest su deca, uzrasta između 10 do 14 godina. Skoro 98 odsto njih došlo je sa letovanja i u najvećem broju iz Crne Gore”, navodi Jerkan.

Direktor Doma zdravlja Niš Milorad Jerkan ukazao je na pad vakcinacije na dnevnom nivou u Nišu, od 200 do 400 ljudi, što je, kako kaže, mali broj.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *