U Doljevcu sve više prijava nasilja nad ženama

nasilje-nad-zenama2Globalna kampanja ”16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” počinje danas na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra kada će biti obeležen Međunarodni dan ljudskih prava. Na teritoriji opštine Doljevac od početka ove godine zabeleženo je 44 prijava nasilja u porodici. Od tog broja u 31 prijavi se radilo o nasilju nad ženama. Kako kaže Sava Stevanovic direktor Centra za socijalni rad u Doljevcu iz ovih brojki se vidi da su se žene osmelile i sve više prijavljuju nasilje koje doživljavaju u svojim porodicama. Stevanović je pozvao sve žene da ukoliko trpe bilo kakav vid nasilja prijave nadležnim institucijama, jer samo tako možemo da stanemo na put nasilnicima. Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je ponosna što se Srbija uključila u kampanju “16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama” i apelovala na sve da prijavljuju nasilnike.

Mihajlović je istakla da je nasilje nad ženama veliki problem u Srbiji i da nije dovoljno da se tim problemom bavimo samo 16, već 365 dana u godini, kao i da je potrebna stalna edukacija društva da je bilo kakvo nasilje nad ženama nedopustivo.

 “Hajde da pokušamo da uvedemo novu statistiku, da umesto ubijenih žena počnemo da brojimo koliko će nasilnika završiti iza rešetaka zbog nasilja, da konačno krenemo da prijavljujemo nasilnike, jer sigurno svako od nas zna ženu koja trpi bilo koji oblik nasilja”, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi.

U tome će, kako je istakla, pomoći i novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici koji je usvojen u parlamentu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *