U Malošištu je danas Sabor na praznik Sv. Ilije

Vernici Srpske pravoslavne crkve danas proslavljaju veliki praznik Sv.Iliju. Naročito je 2.avgust, datum kada se obeležava ovaj praznik, poštovan u Malošištu. Tamo se danas proslavlja Sabor. Sv. Iliji posvećena je mala crkva na groblju u tom selu doljevačke opštine, a upravo u njoj je jutros od 8.30 sveštenik, otac Djordje, paroh ćurlinski, služio liturgiju u prisustvu vernika i poštovalaca ovog svetitelja. Sabor, kao velika svetkovina i u domaćinstvima, se ne obeležava više kao nekada, sa puno gostiju i bogatom pazničnom trpezom.I pored toga, Sv. Ilija se i dalje jako poštuje u ovom kraju.

Sveti Ilija Gromovnik, kako ga još zovu u narodu, pada u najsušnije i najtoplije doba godine, a običaj je da se na njegov praznik ne radi u polju – da se ne bi navukao gnev svetitelja, odnosno da usevi ne bi sagoreli od sunca.Svetog Iliju, narod smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa ga svetkuje s ogromnim strahopoštovanjem.

Srbi su, prelazeći u hrišćanstvo, mnoge osobine starog boga Peruna preneli na svetog Iliju, koji, kao gromovnik Perun, upravlja munjama i gromovima. Sveti Ilija se, po predanju, uvek vozi u ognjenim kolima u koja su upregnuta četiri konja iz čijih nozdrva suklja plamen. Grmljavina nije ništa drugo do tutnjava kola svetoga Ilije kojima se svetac vozi po nebu i oblacima.

Svetog Iliju, kao svoju esnafsku slavu, slave ćurčije, terzije, kožuhari, lončari i grnčari, berberi, duvandžije, zlatari, puškari, kantardžije, električari i vodeničari. U novije vreme slave ga autolimari i taksisti.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *