U Nišavskom upravnom okrugu održan okrugli sto o implementaciji LEADER pristura na lokalnom novou

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Nišavskog upravnog okruga i Mreže za ruralni razvoj Srbije, u sali Nišavskog upravnog okruga održan je okrugli sto na kome su se predstavnici Okruga i lokalnih samouprava upoznali sa „Implementacijom  LEADER pristupa na lokanom nivou“ i javnim pozivom za podnošenje zahteva za odobrenje prava na podsticaj za podršku programima koji se odnose na pripremu lokalne strategije ruralnog razvoja u 2019. godini. Javni poziv se zatvara 9.septembra, a svi zainteresovani treba da se prijave na konkurs Ministarstva poljoprivrede. Okruglom stolu prisustvovali su i Udruženje „Žir“ iz Doljevca i Podrum „Živković“ iz Malošišta.

Suzana Perić- Udruženje “ŽIR” Doljevac

Kako kaže Suzana Perić iz Udruženja „Žir“ Doljevac ovom sastanku su prisustvovali na poziv Dr Danke Milojkovic i Klaster haus-a.

  • Tema okruglog stola bila je usko vezana za ruralni razvoj u Srbiji koja je na putu evropskih integracija. Govorilo se o temi LEADER, a radi se o aktivnim lokalnim zajednicama koje se udružuju na jednoj teritoriji i da za tu teritoriju definišu strateški plan prema svojim potrebama- istakla je Suzana Perić.

Kako kaže bitno je istaći da program nije namenjen pojedinačnim individualnim proizvođačima, već je bitno udruživanje i grupa, a ta grupa odlučuje šta je njoj potrebno. Tako udružena grupa posle definisanog strateškog plana dobija sredstva ili iz evropskih fondova ili iz budžetskih sredstava Srbije sa tendencijom da u nekim narednim godinama i iz IPA programa idu sredstva i za te lokalne zajednice.

  • Ovaj program, kako je istaknuto na okruglom stolu, ne odnosi se samo na poljoprivrednu proizvodnju, već je obuhvaćena i infrastruktura i drugi problemi koji mogu da se reše u ruralnoj sredini- dodaje Perićeva.

LEADER inicijativa je pristup u okviru politike ruralnog razvoja EU koji stimuliše jednakost i jedinstvo svih zainteresovanih strana u procesima izgradnje politika, donošenja odluka i implementacije aktivnosti vezanih za ruralni razvoj na lokalnom nivou.

  • Na ovaj način može da se rešava problem manjih saobraćajnica, javnih površina, vrtića, unapređenje turizma i slično. Može da se renovira škola, da se srede ambulante, kulturne institucije i jedan jako bitan segment saradnja sa drugim grupama u Srbiji- kazala je Suzana Perić, učesnica okruglog stola.

LEADER je skraćenica od francuskih reči „Liaison entre Actions de developpment de l’Economie Rurale“, što znači “Veze između aktivnosti za razvoj ruralne ekonomije”. To je metoda za podsticanje i postizanje lokalnog razvoja u ruralnim područjima. LEADER je sredstvo za podsticanje subjekata koji žive u ruralnim područjima da istraže nove načine da zajedničkim naporima poboljšaju životne uslove u zajednici. Stoga LEADER doprinosi poboljšanju kvaliteta života u ruralnim područjima, kako za poljoprivredne porodice, tako i za širu ruralnu populaciju.

M.Jovanović/foto:S.Perić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *