U Nišu 24.marta obeležavamo dve decenije od bombardovanja

Centralni događaj obeležavanja dve decenije od NATO bombadovanja SR Jugoslavije biće parada ulicama Niša, u kojoj će učestvovati vojni i policijski ešeloni. U defileu će učestvovati vrh jedinica i tehnike Vojske Srbije. Građani će u nedelju, 24. marta, moći da vide 1.500 specijalca opremljenih najsavremenijom opremom, 150 borbenih sistema, nalete najmanje osam “migova 29”, kao i ratne zastave jednica VJ iz rata 1999. godine. Sastavni deo programa obeležavanja biće moleban stradalima u bombardovanju, koji će služiti patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom.

KAO mesto centralnog obeležavanja dve decenije od NATO bombardovanja izabran je Niš, zbog duboke simbolike razaranja i otpora. Ovaj grad je teško postradao u naletima NATO avijacije tokom 78 dana bombardovanja, tokom kojih je na njega izručeno 36 tovara podmuklih kasetnih bombi. Kao izuzetno tragičan dan zapamćen je 7. maj 1999. godine, kada je od ovih projektila život izgubilo 15 civila, a više od 20 građana teže i lakše povređeno.

NATO projektili nisu zaobišli ni područje opštine Doljevac. 27.majskog jutra, znak za prestanak vazdušne opasnosti oglašen je u 5.30 sati i nije se čuo sve dok NATO bombe nisu pale u Doljevac. Jak prasak i eksplozija odjeknula je u 9 sati i 30 minuta, gust dim podigao se iznad “Beopetrolovog” sladišta. Zločinački avioni  nadletali su Doljevac i spremali se za novi napad.

Još jedna jaka eksplozija  bačene bombe zaparala je nebo nad ovim malim mestom.Na svu sreću, poginulih i povređenih nije bilo, osim materijalne štete.

M.Jovanović

Foto: Slobodan Pikula www.zlocinnadsrbima.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *