U toku ažuriranje biračkog spiska za starije od 90 godina

Opštinska uprava Doljevac dobila je instrukcije od strane Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave radi provere birača u biračkom spisku starijih od 90 godina. Kako kaže Jelena Ilić, načelnica Odeljenja za opštu upravu, lokalna samouprava je zadužena da ažurira deo biračkog spiska  koji obuhvata vršenje promena u biračkom spisku odnosno upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku po službenoj dužnosti ili na zahtev građana i to na način utvrđenim Zakonom.

  • U cilju obezbeđenja tačnosti upisanih podataka o biračima u Jedinstvenom biračkom spisku lokalna samouprava poslala je poziv svim licima starijim od 90 godina i oni bi nakon prijema poziva trebalo da se jave u kancelariju br.6 u zgradi SO Doljevac i sa sobom ponesu važeći identifikacioni dokument- rekla je Ilićeva.

Za sva lica koja su upisana u Jedinstveni birački spisak, po službenoj dužnosti,  biće zatražena provera prijava prebivališta preko Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno nadležne policijske uprave,  i istovremeno biće izvršena provera činjenica o smrti sa nadležnom matičnom službom.

U slučaju da se na navedeni način ne može utvrditi činjenično stanje, kao dodatni nivo provere za ovu kategoriju lica, biće pozvan srodnik po adresi koja je upisana u biračkom spisku za birača, radi saznanja o eventualnoj promeni podataka o biraču, a koji odgovara činjeničnom stanju upisanom u biračkom spisku za tog birača.

Načelnica Jelena Ilić pozvala je sve građane koji su dobili pozive ili njihove srodnike da postupe po uputstvu poziva i jave se nadležnoj službi u kancelariji broj 6 u zgradi SO Doljevac.

Rok za ažuriranje službene evidencije je do 6.septembra 2019.godine.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *