U toku dana biće normalizovano snabdevanje vodom – Do utorka voda nije za piće i pripremu hrane

Domaćinstva koja se koriste vodu iz vodosistema „Brestovac-Bojnik-Doljevac“ proteklih dana imali su problema u vodosnabdevanju, a voda nije ispravna za piće i pripremu hrane.

Naša redakcija jutros je razgovarala sa direktorom JP vodosnabdevanje „Brestovac-Bojnik-Doljevac“ Srđanom Stojanovićem koji je rekao da će u toku dana doći do normalizacije u snabdevanju vodom.

  • Zbog problema u vodosnabdevanju došlo je zbog pucanja dovodne cevi. Havarija je desila u delu od akumulacije Brestovac do fabrike vode. Bez vode su ostala naselja Bojnik, Doljevac, Pukovac, Čečina…. Kvar je tokom jučerašnjeg dana otklonjen i očekujemo u toku dana normalizaciju u snabdevanju vodom. Ali voda je samo za sanitarnu upotrebu, nije za piće i pripremu hrane- kaže direktor Stojanović.

Proizvodnja i prečišćavanje vode je krenulo, a u toku jučerašnjeg dana morala je da se ispusti velika količina vode koja je bila mutna i nije zadovoljavala standarde za prečišćavanje.

  • Voda koja je bila zarobljena u cevima morala je da bude ispuštena , reč je o ogromnoj kubikaži, oko 5 hiljada kubika vode, pristupili smo zatim prečišćavanju i hemijskom tretmanu vode i nastavili isporuku tako da je deo Pukovca već dobio vodu, deo Malošišta, prema Doljevcu je krenula isporuka, Čečina je u brdu tako da će oni među poslednjima u toku današnjeg dana dobiti vodu- kaže Srđan Stojanović.

Prema njegovim rečima hemijski i bakteriološki ispravnu vodu građani mogu da očekuju sledeće nedelje.

  • Naše preduzeće je zalepilo obaveštenja po naseljima da voda nije za piće, već da je samo za sanitarnu upotrebu. Tu vodu koju smo pustili ka korisnicima sadrži malo veću količinu hlora kako bi se dezinfikovao ceo sistem i od ponedeljka doći će nadležni iz Instituta za javno zdravlje Niš uzrokovaće vodu, obaviti analize i dati precizne podatke da li je voda za piće ili ne. Naša laboratorija takođe vrši analizu vode, ali bez saglasnosti Instituta za javno zdravlje Niš voda neće biti za piće i kuvanje hrane- dodaje Stojanović.

Za opštinu Doljevac nadležan je Institut za javno zdravlje Niš, a za Bojnik Institut za javno zdravlje Leskovac.

U utorak se očekuju rezultati analiza.

Naša redakcija je apelovala na nadležne u ovom javnom preduzeću da nam ubuduće blagovremeno dostavljaju obaveštenja o isključenjima i radovima na vodovodnoj mreži „Brestovac-Bojnik-Doljevac“ kao i o ispravnosti vode kako bi građani bili na vreme i o svemu obavešteni.

3 thoughts on “U toku dana biće normalizovano snabdevanje vodom – Do utorka voda nije za piće i pripremu hrane”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *