Učiteljica Danijela Mitrović dobitnica nagrade konkursa za primere dobre učiteljske prakse

Savez učitelja republike Srbije je i ove godine raspisao konkurs za primere dobre prakse, odnosno za najbolje primere održanog časa, a među nagrađenim učiteljima je i Danijela Mitrović učiteljica OŠ „Vuk Karadžić“ isturenog odeljenja u Malošištu.

Njen ugledni čas „Sa znanjem iz matematike u susret Novoj godini“ odabran je za zbornik radova, kao primer dobre učiteljske prakse.

Prema pravilima konkursa, kako kaže Danijela Mitrović, čas je trebao da bude održan i da se dostave fotografije.

  • Ja sam taj čas držala u poslednjoj nedelji decembra prošle godine i to je bio ugledni čas. Ovom predavanju prisustvovale su kolege i ugledni čas zapravo služi da kolege vide i da zanimljive segmente časa iskoriste na svojim predavanjima- kaže Danijela u izjavi za Radio Koprijan.
Nagrađeno predavanje-čas počeo asocijacijama

Ovaj čas se razlikovao po tome jer su korišćena digitalna sredstva, odnosno e-učionica i projektor, odnosno video bim. Učenici su na početku časa rešavali asocijaciju, koja je bila prezentovana preko video projektora, a učiteljica kaže da njeni đaci obožavaju ovakav početak časa i da ona često ovako započinje predavanje.  Deca su zatim rešavanjem matematičkih zadataka pomagali Deda Mrazu da sakupi poklone i dođe do cilja, a imali su zadatak i da ukrase jelku, takođe rešavanjem matematičkih izraza.

Deci je ovo bilo izuzetno zabavno i matematika i matematički zadaci su deci prezentovani u drugačijem svetlu, svakako mnogo zanimljivijem i njima zabavnijem načinu, dodaje učiteljica, sada drugog razreda.

  • Nagrada nije materijalna, ali sama činjenica da je moj čas, priprema i predavanje izašlo u zborniku radova Saveza učitelja RS itekako imponuje i daje mi podstreka da u radu sa decom uvedem još novina i zanimljivih predavanja kako bi im učenje i usvajanje novih znanja bilo još interesantnije i lakše. Posebno mi je zadovoljstvo jer se naša škola i naša opština pominju u odobranim radovima za zbornik, da se vidi i čuje i za nas učitelje iz manjih mesta i opština u Srbiji, jer se i mi izuzetno trudimo i imamo zapažene rezultate u radu sa decom – dodaje Mitrovićeva.

U odeljenju ima i učenicu koja prati nastavu po prilagođenom programu tako da zadatke prilagođava njenim sposobnostima kako bi i ona učestvovala u matematičkoj avanturi.

Ugledni čas- prisustvovale su i kolege i kolegenice

Prošlu školsku godinu obeležila je i epidemija korona virusa i održavanje online nastave, a učitelji su imali zadatak više kako bi deca što lakše, u svojim domovima, savladala gradivo. Učiteljica Danijela kaže da realizacija onlajn nastave otvara i više mogućnosti, ali da „živu reč“ ne i predavanje u školi može da zameni.

Iako se nastava sada drži redovno u školi, odeljenja su podeljena u dve grupe, vršnjaci se retko viđaju i mogu da kažem da su se baš uželili druženja.

U prošloj školskoj godini učenici su predavanja pratili preko viber grupe i Google učionice. Ove godine naša škola odabrala je TIMS platformu, prošli smo obuku, i konkretno u mom odeljenju učenje preko ove platforme uveliko funkcioniše.

Inače,  konkurs za primere dobre učiteljske prakse  bio je  raspisan povodom održavanja Sabora učitelјa Srbije „Unapređivanje nastavne prakse kroz razmenu profesionalnih iskustava“ i Smotre stvaralaštva učitelјa za 2020. godinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *