Udruženje invalida iz Doljevca obeležilo Svetski dan srca

Udruženje invalida „Živeti uspravno“ iz Doljevac danas je u svojim prostorijama obeležilo Svetski dan srca pod sloganom „Svim srcem za zdravo srce”. Kao i svake godine, kako kaže Dragana Božić iz ovog udruženja, tim doljevačkog Doma zdravlja edukovao prisutne članove o zdravim životnim navikama i zdravim stolovima života, kao i besplatno merenje novoa šećera u krvi i visinu krvnog pritiska.

Dragana dodaje da je Svetski dan srca je ustanovlјen 2000. godine, sa cilјem da informiše lјude širom sveta da su bolesti srca i krvnih sudova vodeći uzrok smrti.

  • Svake godine u svetu 17,9 miliona lјudi umre kao posledica bolesti srca i krvnih sudova, a procenjuje se da će do 2030. godine taj broj porasti na 23 miliona. Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči
    kontrolom glavnih faktora rizika (pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost).
    Ove godine Svetski dan srca, se obeležava septembra, ali je udruženje danas obeležilo ovaj značajni datum- kaže Božićeva u izjavi za Radio Koprijan.

Inače današnje okupljanje članova udruženja invalida i provera njihovog zdravstvenog stanja je podržano je kroz projekat koji finansira lokalna samouprava u Doljevcu „Klub osoba sa invaliditetom“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *