Uskrs povećao cenu jajima

Uskrsnja-jaja005-670x445Cene kokošijih jaja pred Uskrs počele su da luduju. U pojedinim velikim marketima u toku su akcije, pa su snižene cene jaja A klase, koja su inače najprodavanija i sada uglavnom koštaju oko 130 dinara za 10 komada.

U Doljevcu, u ovdašnjim trgovinama, cene su gotovo identične. U trgovinskoj radnji „Bambi“ jaja možete pazariti po ceni od 13,99 dinara. U radnji „Metro“ konzumna jaja koštaju 13,50 dinara, a u marketu „Čutura“ možete pazariti jaja po ceni od 15 dinara po komadu.

Na ovdašnjoj doljevačkoj pijaci cene su šarolike. Domaća jaja na pijaci, koja, prema rečima prodavaca, ne podležu klasiranju koštaju od 13 do 15 dinara.

Takođe, na tezgama na pijaci u ponudi su i guščija jaja, koja su i duplo veća od kokošijih, koštaju od 50 do 100 dinara, a ćureća po 80 dinara.

Najviše možete uštedeti kupujući jaja od ovdašnjih domaćica. Naime, doljevačke domaćice, jaja prodaju po ceni od 10 do 12 dinara.

Kako kaže jedna doljevačka domaćica:

-Jaja koja prodajem, nisu manje kvalitetnija od onih u prodavnici, već naprotiv, ona su od domaćih koka, koje isključivo jedu domaću hranu. Jedino su malo sitnija, ali je i cena zato niža. Ovih dana imam povećanu tražnju, tako da sada trenutno sva jaja su rezervisana i nemam viška za prodaju-zaključuje doljevačka domaćica.

Treba napomenuti, da su se cene na tezgama i u prodavnicama promenile još  pre mesec dana. Prosečna cena koja se do tada kretala 10 do 15 dinara porasla je na 13 do 20, koliko je bilo potrebno izdvojiti za A klasu. Razloge za skok cene proizvođači su našli u poskupljenju hrane. Trgovci su naveli i da država ne daje subvencije za živinu.

Takođe, sve doljevačke trgovine, dobro su snabdevene bojom za jaja i raznom uskršnjom dekoracijom. Boje se prodaju po ceni od pet do 10 dinara, a crvena se, prema račima trgovaca, uvek proda najviše. Osim toga, tu su gelovi za šaranje od 150 do 200 dinara, sličice za 20, trava za šaranje za 50 i naravno drvena jaja za 50 dinara.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *