Uslovi za postizanje dobrih prinosa pšenice

setva_u_dolini_PekaOptimalni rok za jesenju setvu je od 5 do 25. oktobra , kažu stručnjaci.  Miljan Milojić iz Poljoprivredno stručne službe iz Niša napominje da je za uspešnu setvu potrebna pre svega kvalitetna semenska pšenica, i preporučuje ratarima da ne koriste seme sa tavana. Ipak njegova su zapažanja da veliki broj ratara ne poštuje preporuke stručnjaka usled nedostatka novca, i zbog toga imamo i kasnije smanjene prinose.

Za postizanje dobrih prinosa u proizvodnji pšenice moraju se ispuniti određeni uslovi:

– Blagovremena i kvalitetna osnovna obrada i predsetvena priprema zemljišta,

– Zaoravanje NPK đubriva,

– Setva deklarisanog semena,

– Poštovanje setvene norme za svaku sortu

– Setva u optimalnom roku

– U proleće blagovremena prihrana azotnim đubrivima

– Obavezna nega useva (praćenje i zaštita od korova, štetočina i bolesti)

Rok setve pšenice          

Ako se u proizvodnji pšenice ispune gore navedeni uslovi može se očekivati dobar i stabilan prinos. Posebu pažnju treba, trenutno, obratiti na rok setve.

U našim uslovima optimalni rok za setvu pšenicе je od 5-25. oktobra. Da bi se ovaj rok ispoštovao potrebno je, pre svega, izabrati povoljanpredusev koji će što ranije osloboditi parcelu, kako bi ostalo dovoljno vremena za blagovremenu i kvalitetnu obradu i predsetvenu pripremu zemljišta.

Kod zakasnelih rokova, za setvu treba sejati sorte tolerantne na rok setve. Količina semena po jedinici površine se povećava tako da za svakih desetak dana kašnjenja treba povećati setvenu normu za 10 procenata.

Predusevi

Dobri predusevi za pšenicu su: soja, grašak, rani hibridi kukuruza i suncokreta. Usevi posejani u optimalnom roku imaju dovoljno vremena da dobro razviju kako korenov sistem, tako i nadzemni deo biljke i da se pripreme za prezimljavanje, što je jedan od glavnih preduslova za dobar start i ubrzani razvoj u proleće kada se i formira prinos.

Kod zakasnelih rokova, za setvu treba sejati sorte tolerantne na rok setve. Količina semena po jedinici površine se povećava tako da za svakih desetak dana kašnjenja treba povećati setvenu normu za 10 procenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *