Velike kompanije dobile sve od države, a ne poštuju njene odluke

U vreme pandemije korona virusa u celom svetu, kada epidemiolozi i mediji u cilju suzbijanja iste, građane pozivaju da ostanu kod kuće,  strane kompanije u našem kraju, koje sebe nazivaju velikim, od samog početka pandemije ne poštuju u celosti preporuke Vlade RS o ponašanju i preduzimanju mera u cilju zaštite stanovništva.Pravdaće se oni da su preduzeli od početka sve mere zaštite, ali to su samo priče na papiru i veštačka saopštenja koja očigledno služe za one koji to ne žele da vide.

Odlično svi znamo o kojim se kompanijama radi, barem na jugu Srbije, gde velika većina naših sugrađana i prijatelja radi. Voleli su iz poslovodstva tih kompanija da često istaknu da su društveno odgovorna firma, ali sada ta odgovornost je prerasla u dokazanu neodgovornost. Dobili su sve od države, zemljište, subvencije i ko zna još kakve povlastice.

I dok korona virus hara Srbijom donedavno su puni autobusi prevozili radnike Jure i Leonija,  iako se dobro zna da je nemoguće u takvim prevoznim sredstvima poštovati propisano rastojanje. Ipak, poslovodstva neodgovornih firmi su odlučila da krajem meseca marta na kratko prekinu rad, i to uglavnom do polovine ovog meseca.

I tako se dešava se to što se dešava. Radnici Jure su juče u Leskovcu protestovali, a danas su odbili da udju u hale. Radnici Leonija počinju 22. aprila, a već se šuška da će to biti skraćeno do 15. aprila. Jura u Nišu je svoje pogone pokrenula i tamo je trenutno na radnim mestima preko 200 radnika, dok će im se ostali pridružiti 13. aprila.

Uz svako opravdanje da privreda treba da radi i da se minimum procesa rada treba održavati, ovo je jedan bezobrazluk i ugrožavanje zdravlja ne samo zaposlenih već celokupnog društva, znajući o kakvoj se pandemiji radi i mehanizmu prenošenja.

Pojedini radnici iz Jure su nam rekli da kada počne proces proizvodnje na tablama i trakama, posao je takav da tehnički nije izvodljivo držati distancu od najmanje 2 metra izmedju zaposlenih. Radnika na takvim pozicijama ima oko 1000 u niškoj fabrici. Nošenje zaštitinih maski je inače obavezno, ali s obzirom na to da lekari kažu da to ne garantuje potpunu bezbednost, većina brine za svoje i zdravlje svojih najbližih.

Dakle poštovana gospodo iz stranih  tzv. „velikih“ firmi  vi ste neodgovorni i ponašate se kao da niste deo ovog društva. Radnici nisu vaši robovi, a ni roboti, zato poštujte zakone ove zemlje, koja vam je dala sve da zarađujete i uvećavate svoj kapital.

#OstaniKodKuće

POSLEDNJA VEST

Radnici Jure u Nišu su danas u prepodnevnim satima na sat vremena prekinuli rad i tražili od poslovodstva firme da obustave proizvodnju. Ipak kako smo saznali, menadžment firme  je saopštio radnicima da ovim potezom rizikuju svoja radna mesta , te je proizvodnja odmah zatim ponovo pokrenuta.

2 thoughts on “Velike kompanije dobile sve od države, a ne poštuju njene odluke”

  1. Koliko ja znam radnici firme Leoni u Malošištu ne rade. Mislim da su svi dužni da se drže mera preduzetih zbog vanrednog stanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *