Veliko interesovanje za besplatne mamografske preglede u Doljevcu

Pokretni digitalni mamograf i dalje je stacioniran ispred zgrade doljevačkog Doma zdravlja, tako da sve žene koje žele da se pregledaju mogu to da učine svakog dana od 8 do 20 časova, čak i vikendom. Potrebno je samo da kod sebe imaju zdrvastvenu knjižicu, kao i da putem telefona 018 870 219 zakažu pregled ili lično u Domu zdravlja, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

S obzirom na to da su ciljna grupa žene do 50 do 69 godina, kojih je na teritoriji opštine Doljevac oko 2 200, prema podacima Instituta za javno zdravlje, one na pregled mogu bez uputa, dok bi sve ostale pacijentkinje tebalo da kod sebe imaju uput, koji se može dobiti u Domu zdravlja. Inače, kako smo saznali interesovanje žena sa teritorije opštine Doljevac je veliko, te je do sada od početka akcije prošle nedelje, pregledano oko 400 žena.

Nadležni iz Doma zdravlja napominju da je odziv žena za preventivni mamografski pregled odličan i da je to znak da većina žena brine o svom zdravlju, ali i da je podignuta svest o prevenciji malignih bolesti.

Lekari dodaju da skrining pregled podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće.

Upravo rano otkrivanje raka dojke, koje znači izlečenje, odnosno spasen život, cilj je ovih preventivnih pregleda na koje su pozvane žene između 50 i 69 godina starosti.Podaci kažu da kod svake osme žene postoji rizik od raka dojke.

Rezultati pregleda biće dostavljeni na kućnu adresu za dve ili tri nedelje od datuma pregleda i objašnjavaju da mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom poštednih hirurških metoda, oporavak je brži, a kvalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja.

Iz Doma zdravlja Doljevac podsećaju da pre mamografskog pregleda ne bi trebalo koristiti dezodorans, puder ili parfem čije se čestice vide na snimku i remete radiologa u proceni mamografskog snimka. Mamografija se izvodi snimanjem obe dojke i za većinu žena je bezbolna i kratko traje.

Mamograf će biti u Doljevcu  do kraja godine, ali i duže ukoliko bude potrebno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *