Voćari strahuju za rod

Foto Agromedia
Foto Agromedia

Proleće usred zime nije baš najbolje za ozime ratarske kulture, a naročito za voće. Kako kaže Tanja Živković iz PSS u Nišu, stručnjak za vinogradarstvo i voćarstvo,  ukoliko se zima vrati, golomrazica bi mogla da dotuče pupoljke na voćkama, što će za posledicu imati drastično smanjenje prinosa u toku godine. Kako su noćne temperature niske, to još donekle održava voće u zimskom mirovanju.

Visoke temperature u toku biološkog mirovanja ne pogoduju mnogo voćkama i mogu ostaviti niz negativnih posledica, a koje se manifestuju u vidu poremaćaja u početku vegetacije, ali i kasnije u toku cvetanja, rekla je Tanja Živković iz PSS u Nišu.

  • Kasnije dolazi do osipanja cvetova, može da se pojavi manja rodnost, a nekada čak i pojava nerodnosti voćaka. Pri dužem trajanju ovih visokih temperatura u zimskom periodu može doći i do aktiviranja cvetnih pupoljaka tako da se time smanjije otpornost voćaka na niske temperature, a koje u narednom periodu najavljuju meteorolozi. – istakla je Živkovićema u izjavi za naš radio.

A ukoliko toplo vreme potraje, može i negativno da se odrazi i na ovogodišnji prinos.

  • Jača temperaturna kolebanja mogu da izazovu izmrzavanje kore debla i skeletnih grana. – istakla je ona.

Kako kaže postoje i sporadični slučajevi, da već ima cvetova na kajsiji, ali tu su i najave meteorologa da će biti ozbiljnije zahlađenje i sneg, što će biti dobro za voće, jer će produžiti zimsko mirovanje .

  • Jedino što možemo da preporučimo voćarima jeste krečenje stabala, što bi moglo malo da uspori vegetaciju.- kazala je Tanja Živković iz PSS Niš.

Na kraju je dodala da minimalne i maksimalne temperature u ovom periodu predstavljaju presudan okvir za uspevanje biljaka i njihov prinos. Nedovoljnbo izlaganje niskim temepraturama u toku zime ima za posledicu osipanje cvetnih pupoljaka, jer zamentanje plodova pre listanja utiče kasnije na njihovo otpadanje,  a samim tim i na drastiučno smanjenje prinosa u voćnjacima.

M. Jovanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *