Vučić prilikom posete opštini Doljevac o investicijama: Brza pruga Beograd-Preševo i konačno rešenje pitanja deponije

Najava rekonstrukcije pruge Beograd-Niš i dalje do Preševa i makedonske granice, koja prolazi i kroz opštinu Doljevac, kao i konačno rešenje problema niške deponije koja se jednim delom prostire i na teritoriji naše opštine, najznačajniji su investicioni projekti koje je prilikom jučeranje posete Pukovcu pomenuo predsednik Republike Aleksandar Vučić, a koji se direktno odnose na naš kraj.

Naglasio je da će Niš sa okolinom biti raskrsnica svih pruga za ceo Balkan, istakavši da će se uskoro od Beograda do Niša putovati vozom za dva sata, što sada zvuči neverovatno. Ukupna investicija vredna je 2 milijarde evra za deonicu od Beograda do makedonske granice, a za deo Beograd-Niš oko 1,1 do 1,2 milijarde. Za železničku obilaznicu oko Niša, koja je takodje u planu, biće izdvojeno 70 miliona evra. –Biće uloženo 700 miliona evra iz Evropske unije.  Najteža deonica biće Grdelička klisura. Kako je ranije najavio, rok za završetak radova je 2026. godina.

Priča o rešenju problema deponije već duže vreme je aktuelna, medjutim iako je više puta bio najavljivan, ovaj projekat nije realizovan, jer su mnogi investitori koji su u početku iskazivali interesovanje, kasnije odustajali.

Kako je rekao predsednik Srbije, rešenje se nazire, a što je jako bitno za žitelje ovog kraja, kako naglašava, sve će biti urađeno u skladu sa najvišim ekološkim standardima. Najavljuje saradnju na rešenju tog problema i sa Kinezima i sa Evropljanima. –Radimo sa KfW-om, radimo sa bankom Saveta Evrope, radimo sa mnogima na tim projektima širom Srbije. Lično bih želeo da predstavim to građanima Srbije. I projekte kanalizacije, fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i spalionice, sve su te teme deo Zelene agende, jer nam je sve to neophodno da bismo imali čistiju Srbiju, naglasio je Vučić.

Takodje, najavio je otvaranje  kineske fabrike u Nišu i istakao da je jedna od tema sastanka u Gadžinom Hanu kako dodatno pomoći Nišavskom okrugu.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *