Za danas najavljene obilne padavine, ne očekuju se problemi sa poplavama na rekama u našem kraju

Najavljeno zahladjenje i kiša stigle su i u naš kraj. Prema upozorenju RHMZS, počev od danas, zona intenzivnih padavina premestila se sa jugozapada na jug i jugoistok Srbije. Prema tom upozorenju kod nas se očekuje od 20 do 50 mm kiše za 24 časa.

Trenutno su nivoi reka u našem kraju u uobičajenim okvirima i prema rečina nadležnih, bez obzira na padavine, ne očekuju se problemi na ovdašnjim vodotokovima.

Medjutim, problema ima u drugim delovima naše zemlje, pre svega, kao što je i bilo najavljeno,u  oblasti južno od linije Priboj – Prijepolјe – Sjenica – Novi Pazar. Usled izlivanja nabujalog Lima situacija u Prijepolju juče je na teritoriji cele opštine proglašena vanredna situacija usled opasnosti od poplava. Jutros je situacija kritična. Osim neprestanog rasta vodostaja Lima, veliki problem je i bujanje njegovih pritoka. Reka se izlila  iznad Brodareva, pa je jutros iz tog područja evakuisana majka sa šestoro dece i prebačena na bezbedno mesto.

Pored Grabovice u Sjenici, Lima kod Prijepolja i Ibra kod Raške, moraće da se brane i Šabac od reke Save i Kusić od Nere. Po najnovijem hirdološkom upozorenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda i Sava će prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a Nera će tu granicu dostići. Danas se očekuje da Ibar kod Raške dostigne granicu redovne odbrane od poplava.

Na snazi je i dalje upozorenje RHMZ za današnje obilne padavine u južnoj, jugoistočnoj i istočnoj Srbiji. U ovim krajevima je upaljen narandžasti meteoalarm, što znači da je vreme opasno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *