Za domove zdravlja širom Srbije Ministarstvo obezbedilo 2,3 miliona evra

Doljevačkom Domu zdravlja odobren je, od strane Ministarstva zdravlja, ugovor o finansiranju i realizaciji projekata usmeren na unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Dodela ugovora održana je u Beogradu, a ugovore je za 83 doma zdravlja, ukupne vrednosti 270.000.000 dinara odnosno 2,3 miliona evra, uručio ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Uručujući direktorima domova zdravlja ugovore o bespovratnim finansijskim sredstvima, ministar dr Zlatibor Lončar istakao je da je čvrsto opredeljenje ministarstva zdravlja da se kvalitet zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dodatno unapredi.

Bespovratna finansijska sredstva Ministarstva zdravlja (grantovi) za svaki dom zdravlja, u vrednosti do 3.500.000 dinara, dodeljena su za projekte koji se odnose na: pružanje dodatnih zdravstvenih usluga građanima u oblasti prevencije i skrininga kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, malignih bolesti, povećanje stope vakcinacije, kao i za unapređenje kvaliteta lečenja, uključujući i poboljšan pristup zdravstvenim i preventivnim uslugama za osetljive grupe (žene, deca i omladina, Romi, starije osobe i osobe sa invaliditetom). Planirano je da sprovođenje projekata u domovima zdravlja počne u decembru 2019. godine i da traje 12 meseci.

Finansijska sredstva i podrška sprovođenju programa grantova za projekte usmerene na unapređenje kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti obezbeđeni su u okviru „Drugog projekta razvoja zdravstva Srbije“ Ministarstva zdravlja i Svetske banke.

Domovi zdravlja su pozvani da podnesu svoje predloge projekata putem javnog konkursa. Evaluaciju projekata sprovela je Komisija za implementaciju grantova Ministarstva zdravlja. Shodno odluci ministra zdravlja, zasnovanoj na zaključku Komisije, grantovi za unapređenje kvaliteta primarne zdravstvene zaštite su dodeljeni za realizaciju ukupno 91 projekta u 83 doma zdravlja.

Finansijska pomoć omogućiće domovima zdravlja i da osnaže sopstvene kapacitete za javne edukativne kampanje za stanovništvo i zdravstveno promotivne aktivnosti, kao i da nabave dodatni materijal i pribor potreban za pružanje zdravstvenih usluga, stručnu literaturu i drugo, kako bi na što bolji način odgovorili potrebama svojih korisnika i bili osposobljeni da pružaju bolje ciljane, delotvornije i kvalitetnije usluge.

M.Jovanović

Foto: Ministarstvo zdravlja

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *