Zapažen nastup, pozitivna iskustva i nagradu u revijalnom delu takmičenja “Poslovni izazov” donosi iz Beograda Nikola Mihajlović, učenik Srednje škole Doljevac

Nagradu u revijalnom segmentu takmičenja, zapažen nastup u takmičarskom delu i sveukupna pozitivna iskustva  donosi iz Beograda Nikola Mihajlović, učenik III godine Srednje škole Doljevac, učesnik Republičkog takmičenja “Poslovni izazov”, održanog u Beogradu, u organizaciji “Dostignuća mladih”, najvećeg svetskog programa preduzetničkog obrazovanja.

Ovogodišnje takmičenje okupilo je 100 učenika iz 76 srednjih stručnih škola i gimnazija, pobednike na sedam regionalnih takmičenja održanih prošle godine. Kao pobednici Regionalnog takmičenja u Leskovcu, Nikola i njegovi profesori, mentori Dušan Mladenović i Jasna Petrović, izborili su nastup na upravo održanoj nacionalnoj smotri. Nikolin tim činile su još četiri učenice, a timovi su bili mešoviti, sastavljeni od djaka iz različitih škola. Svi oni imali su poslovni izazov, odnosno zadatak da osmisle inovativni proizvod ili uslugu koja će pomoći da Beogradski maraton postane događaj sa što manjim ekološkim otiskom. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnim prezentacijama predstavili članovima žirija.

Nikola u izjavi za Radio Koprijan kaže da je ovo takmičenje bilo jedno nezaboravno iskustvo, prilika za širenje kruga prijatelja, te bi ovaj vid iskazivanja preduzetničkog talenta preporučio i ostalima. Dodaje da je takmičenje opravdalo njegova očekivanja i da će i sledeće godine pokušati da se izbori za visok plasman. – Inače, predlog našeg tima za rešenje problema zagadjenja tokom i posle održavanja Beogradskog maratona, što je bila tema ovogodišnjeg izazova, je da se, s obzirom na to da puno trkača i gledalaca za sobom ostavlja mnogo smeća, postave mreže za prikupljanje odbačene ambalaže. To je bilo vrlo jednostavno, a odlično rešenje. Te mreže bi bile postavljene blizu punktova gde trkači uzimaju pića i gde se to može lako pokupiti. Drugi deo našeg rešenja je bilo postavljanje automata tamo gde nije moguće postaviti mreže, za prikupljanje plastike, limenki i staklene ambalaže i to potom poslati na reciklažu. Postoje firme koje tu ambalažu otkupljuju, pa bi deo prihoda, 60 odsto, od te prodaje bio namenjen u humanitarne svrhe. Zato je naše idejno rešenje bilo i višestruko korisno.

Nikola sa profesorima, mentorima

Iako nisu uspeli da se plasiraju medju prva četiri tima koja su izborila nastup na “Poslovnom izazovu” Zapadnog Balkana koji će biti održan u Poreču, profesorka Jasna Petrović smatra da je ideja bila dobra,  ali da je konkurencija bila jaka, a trud svih učesnika za svaku pohvalu, čemu u prilog svedoči i to da je Nikolin tim osvojio nagradu u revijalnom delu, održanom pre takmičenja.- Zadatak u tom revijalnom delu takmičenja  je bila marketing ideja za privlačenje publike i trkača na Beogradski maraton. Nikolin tim osvojio je prvo mesto, za šta su i nagradjeni. Profesorka dodaje da stečeno iskustvo planiraju da podele sa svim djacima i zainteresuju ih za ovaj i slične vidove takmičenja, jer je postignuti uspeh odlična motivacija za sve, i djake i profesore. -Planiramo da održimo radionice za sve naše djake III i IV godine. Nikola će ovoga puta biti mentor, mi profesori stručni žiri. Sve će to biti simulacija pravog takmičenja, s ciljem da prepoznamo, podstičemo i razvijamo preduzetnički duh kod naših djaka, veštine koje su danas više nego potrebne.

Trud i zalaganje prepoznaje i rukovodstvo Srednje škole Doljevac, te će, prema rečima direktora Marka Cvetkovića, Nikola za učešće na takmičenju biti nagradjen.

Inače, Nikolu, kako dodaje na kraju razgovora, uskoro očekuje još jedno takmičenje Visoke poslovne škole u Leskovcu i s obzirom na do sada stečeno iskustvo nada se još jednom uspehu.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *