Završeno polaganje male mature, u Doljevcu sve proteklo bez problema!

Osmaci  su danas rešavali kombinovani test, sa pitanjima iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije, a onda konačno mogu da odahnu. Polaganjem kombinovanog testa, koji su đaci dana polagali u vremenu od 9 do 11 sati, završavaju sa polaganjem završnog ispita. Oni su juče rešavali zadatke iz matematike, a u ponedeljak srpski, odnosno maternji jezik, a većina đaka priznaje da se upravo kombinovanog testa plaši najviše. Neki zbog fizike i hemije, drugi zbog istorije i geografije, a retki zbog biologije. Utisak većine malih maturanata sa kojima smo juče razgovarali u Doljevcu je da je test iz matematike bio relativno lak, ali da je test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika bio mnogo komplikovaniji.

Osmake je prošle godine već pri prvom pogledu na kombinovani test zateklo iznenađenje – testovi su bili štampani u pet grupa, sa istim pitanjima ali različito poređenim, kako bi se smanjila mogućnost prepisivanja. Prema najavama nadležnih, tako je bilo i danas.

Generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Doljevac, kaže da je i današnje polaganje završnog ispita proteklo bez problema i nepravilnosti.

  • Učenici će preliminarne rezultate saznati 22. juna do osam sati. Nezadovoljni đaci mogu se žaliti već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme.- podsetio je Ilić.

Konačni rezultati, biće objavljeni u četvrtak, 28. juna, a đaci će naredna dva dana imati na raspolaganju da popune i predaju liste želja.

Konačno, 8. jula biće objavljeni zvanični rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima, a učenici će moći da se upišu 9. i 10. jula od osam do 15 sati. Ovo ne važi samo za muzičke i baletske škole, gde je upis 29. juna do 16 sati.

Na osnovu ova tri testa, učenici mogu da sakupe maksimalno 40 poena, dok se uspeh iz 6, 7. i 8. razreda vrednuje sa 60.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *