Zima zadala udarac!

Zima Doljevac
Glavna ulica u Doljevcu zavejana snegom

Pred nama su, prema najavi meteorologa, tri najhladnija dana od početka zime. Sneg pada u većem delu zemlje, na putevima nema većih zastoja, ali je potreban veliki oprez i vozača i pešaka.

Najavljeni talas hladnog vazduha, kako kaže direktor JKP Doljevac Igor Mikić, pretvara svaku mokru deonicu u led i poledicu. Jak mraz, koji nas očekuje, otežaće čišćenje i prohodnost puteva, jer bačena so pri niskim temperaturama nema pravi efekat. Ipak, kako on kaže svi putni pravci na području Doljevca su prohodni, ali saobraćaj se, zbog snega koji pada neprestano, odvija otežano.

  • Naše službe za održavanje puteva su od noćas na terenu i za sada nema zastoja saobraćaja na svim putnim pravcima- kazao je Mikić u izjavi za radio Koprijan

Direktor JKP Doljevac Mikić kaže da su  vozila za raščićavanje snega očistila sve kritične tačke, pre svega put Knežica-Ćurlina-Perutina, svi prilazi školama su od ranog jutra više puta čišćeni, ali i putni pravac ka Nišu do Novog groblja je, i pored snega koji neprekidno pada, u dobrom stanju i saobraćaj se bez većih zastoja odvija.

  • Zima ove godine nije bila jaka i sa većim padavinama, tako da gotovo nismo intervenisali u prethodnom periodu što se tiče bacanja soli i rizle na putevima u opštini. Zalihe, koje smo nabalili na početku zimskog perioda, su gotovo netaknute, tako da za ovaj poslednji udar zime raspolažemo sa pristojnom količinom repromaterijala. –istakao je Mikić.

Svi putni pravci u opštini Žitorađa su prohodni  a najugroženije deonice su: ulaz u opštinu Žitorađa iz pravca Bojnika u selo Dubovo, Toponička reka, Drenovačka šuma i Đakuško brdo. Ekipe Direkcije za izgradnju Žitorađe su na terenu od ranog jutra sa svom raspoloživom mehanizacijom i pokušavaju da održe sve puteve prohodnim koliko je to moguće jer sneg neprekidno pada.

Radnici Komunalnog preduzeća Žitorađa čiste sneg na trotoarima i ispred svih ustanova  u Žitorađi.

Iz Štaba za vanredne situacije opštine Doljevac napominju da se snežne padavine i niske temperature očekuju u periodu do 1.marta, ali i pojava jakog vetra i povećanje snežnog pokrivača. Kako ističu nadležni iz Štaba uvedeno je pasivno dežurstvo koje će biti na snazi do prvog dana meseca marta.

Na Štabu je donešena naredba o pripravnosti svih subjekata i snaga na teritoriji opštine Doljevac koji učestvuju u zaštiti i spasavanju ljudi i materijalnih dobara od snežnih nanosa. Zaduženi su svi nosioci aktivnosti na odbrani od snežnih padavina i ekstremno niskih temperatura  u slučaju nastanka vanredne situacije, ali i da obezbede neophodne pripreme u obezbeđivanju uslova za reagovanje i za potrebe snabdevanja građana na teritoriji opštine Doljevac (gorivo, mazut, životne namirnice, mehanizacija i dr);

Inače, Komunalna inspekcija u Doljevcu apeluje na građane da očiste ulaze u svoje domove kao i da poslovna lica imaju obavezu da očiste ulaze u  radnje i poslovnice.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *