Žitorađa: Peticijom protiv rušenja stadiona

Ideja lokalne vlasti da se na mestu fudbalskog stadiona u Žitorađi izgradi bazen naišla je osudu dela javnosti u ovoj opštini, što je rezultiralo podnošenjem peticije čelnicima lokalne samouprave  u kojoj se traži da se od ovog projekta odustane.

Peticiju “Ne da (vi)mo stadion”, koju je potpisalo oko 300 stanovnika ove opštine,  predao je na pisarnici opštine Miloš Janaćković u ime Grupe građana koja se protivi ovoj ideji, inače i jedan od organizatora protesta „#1 od 5 miliona”.

Milan Blagojević, jedan od organizatora peticije, kaže u izjavi za radio Koprijan, da potpisnici žele da se javnosti stavi na uvid dokument kojim je gradski stadion prešao u ingerenciju opštine.

  • Mi u Žitorađi imamo stadion na kom bi nam pozavideli mnogi fudbalski timovi. Zbog toga smatramo da je veliki paradoks i neodgovornost opštinske vlasti da jedan takav uređen i po svim standardima izgrađen sportski objekat se ruši da bi se tu napravio bazen. U budžetu je izdvojeno oko 5 miliona dinara za izgradnju novog stadiona, ali kako opština Žitorađa nema rešene mnoge komunalne probleme smatramo da je ovaj novac bolje preusmeriti na neke druge projekte- kaže Blagojević u izjavi za radio Koprijan.

Blagojević ističe i da su građani nezadovoljni činjenicom da je stadion prešao u nadležnost opštine Žitorađa, kako bi ona mogla da raspolaže njime, i  traže objavljivanje tog „tajnog dokumenta“ kojim je omogućeno da Mesna zajednica ustupi prava lokalnoj vlasti.

On je dodao da opština Žitorađa u većini sela nema vodovodnu mrežu, kanalizaciju i slično i da je pametnije ovaj novac uložiti u rešavanju tih problema.

  • Mi potpisnici smatramo da taj bazen koji će biti izgrađen neće biti neka velika atrakcija, zbog činjenice da nam je u blizini Akva park u Doljevcu koji ima zanimljiv zabavni sadržaj i veći broj bazena, kao i kapacitete za veći broj kupača i posetilaca- kaže jedan od organizatora peticije.

Peticija je predata i potpisnici se nadaju da će biti prosleđena predsedniku opštine i očekuju da se nadležni o tome vrlo brzo izjasne.

  • Građani su u početku mislili da se radi o šali, odnosno da je to još jedan „čaršijski trač“ i da lokalna vlast nije ozbiljna u nameri da ruši jedan ovako lep objekat zarad bazena, a da stadion gradi na drugom mestu. Međutim kada su počeli neki sitni radovi za početak gradnje novog stadiona, građani su počeli da negoduju- kaže Blagojević.

Oko 300 građana je potpisalo peticiju i Blagojević se nada da će od lokalne vlasti već u ponedeljak dobiti odgovore. Ukoliko ne budu dobili odgovore, kako kaže, radikalizovaće proteste.

M.Jovanović

Na slici M.Janaćković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *