Zlatna medalja za majstora roštilja iz Čečine!

MOMCILO 1
Momčilo Stevanović iz Čečine

Proteklog vikenda u Knjaževcu održano je 10. Međunarodno takmičenje u spremanju jela sa roštilja na nacionalni i tradicionalni način. Među mnogobrojim takmičarima iz zemlje i inostranstva bio je i Momčilo Stevanović iz Čečine koji se  okitio zlatom u kategoriji takmičara do 23 godine.  Takmičenje je organizovalo  Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Srbije, a održano je u  konaku „Barka“ u Knjaževcu.

Kako ističe Momčilo Stevanović, dobitnik zlatne medalje na ovom takmičenju, u njegovoj kategoriji bilo je oko 35 takmičara, ali on je uspeo da svojim umećem izbori prvo mesto i pokupi simpatije profesionalnog žirija.

Na takmičenju je bilo dozvoljeno spremanje na moderan ili tradicionalni način ili pak kombinovano spremanje roštilja. Ja sam izabrao spremanje i serviranje na kombinovani način i to mi je donelo pobedu, kaže Stevanović za naš radio.

MOMCILO 3
Pobedničko jelo

Kuvar iz Čečine, na takmičenju, spremao je pileće belo meso, kobasicu, pileći ražnjić, svinjsku vešalicu, svinjsku dimljenu vešalicu i džigericu u skrami i naravno nezaobilazne ćevape. Kako kaže, za spremanje jela imali su 45 minuta, od kojih samo 30 minuta za glavno jelo.

Stručni žiri činili su vrsni kuvari iz Bugarske, Slovenije, Portugala, Makedonije i iz Kragujevca, a Momčilo je dobio, maksimalnih 45 bodova, u kategoriji u kojoj je uzeo učešća.

Zlatna medalja u Knjaževcu nije jedino odličje kojim se  okitio Momčilo Stevanović iz Čečine. Kako kaže, draža mu je, prva nagrada kao najboljem kuvaru za „Kodeks ponašanja kuvara“ tokom takmičenja i pripreme jela. Tu nagradu dodelio mu je hrvatski kuvar Erik Glavica i ona se dodeljuje na svake tri godine.

MOMCILO 2
priprema jela sa rostilja

Ovaj mladi i perspektivni kuvar osvajao je i pre razne nagrade za pripremu jela. Početkom avgusta, u Domu vojske u Nišu, osvojio je drugo mesto , za spremanje jela od ribe, isto u svojoj kategoriji, i ističe da mu je prvo mesto zamalo „isklizlo iz tanjira“ jer je od mogućih 45 osvojio 42 poena.

 

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *