Bagatelna višnja

Otkupna cena višnje u Dobriču dostigla je danas svoj minimum ne samo za ovu sezonu nego nekoliko godina unazad.

Trenutno se na otkupnim stanicama ovo voće daje za, kako kažu proizvodjači, bagatelnu cenu od svega trideset dinara po kilogramu, te se mnogi od njih pitaju ima li svrhe uopšte nastaviti berbu ili ostaviti rod da propadne. Naime, berači višnje naplaćuju od 15 do 20 dinara po ubranom kilogramu, te proizvodjačima ostaje svega deset do petnaest dinara, što, kažu, nije dovoljno ni za pokriće osnovnih troškova proizvodnje.

Doljevački otkupljivači, kojih ima nekoliko, ističu za naš radio da je u početku višnja držala cenu od pedeset dinara po kilogramu, dok je juče i danas pala na  trideset. Slično je i u Žitoradji. Jedino je u nekim mestima opštine Merošina situacija malo povoljnija, te cena ide do 40 dinara.

Pojedini hladnjačari iz ovog kraja, kako smo saznali, već su obustavili otkup, a u znak protesta zbog niske cene neki voćari iz Žitoradje čak najavljuju  da će poseći stabla ovog voća.

Jedno je sigurno. Ova sezona za višnjare u dobričkom kraju je jedna od onih za koje jedino žele da se nikad više ne ponovi.

J.K.

(Foto:Prokuplje vesti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *