Građani zaiteresovani za besplatne preglede

dom-zdravlja-doljevac
Dom zdravlja u Doljevcu

Tokom petog kruga akcije besplatnih preventivnih pregleda koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja pregledano je skoro 100.000 građana, dok je juče  u više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije preventivni pregled obavilo ukupno 21.023 građana.

U ovdašnjem Domu zdravlja, priliku da  preovere svoje zdravlje iskoristilo je 23 građana, a u Domu zdravlja u Žitorađi, gde su se obavljali samo ginekološki pregledi, javilo je se samo 9 žena.

Ministarsvo zdravlja je u svom saopštenju istaklo da se  akcija sprovodi u cilju rane dijagnostike i prevencije bolesti, i da je na ovaj način kod više hiljada građana sprečeno ozbiljno oboljenje, što je i najznačajniji rezultat ove akcije.

U Domu zdravlja u Doljevcu građani su mogli da bez čekanja, uputa, zakazanog termina ili bez overene zdravstvene knjižice provere svoje zdravlje. Ova ustanova ponudila je preglede u službama ginekologije, laboratorije i u službi preventivne zaštite odraslog stanovništva.

Tokom jučerašnjeg dana 13 pacijenata pregledano je u službi preventivne zaštite i odrađeni su skrinig testovi, poput testa na dijabetes, depresiju i karcinom debelog creva. U laboratoriju je krv na analizu dalo troje građana, a  mogućnost besplatnog ginekološkog pregleda i skrinig na karcinom grlića materice iskoristilo je sedam žena.

Kako nam je rekla glavna sestra doljevačkog Doma zdravlja, Vesna Marjanović, proteklog vikenda nisu bili u mogućnosti da pruže ultrazvučnu dijagnostiku zbog odsustva doktorke.

Kako je istakla, zadovoljni su odzivom, ali ovo nije novina za ovu zdravstvenu ustanovu jer oni besplatne preventivne preglede pružaju  u kontinuitetu godinama unazad, bilo da su u pitanju organizovane akcije ili pak posete pacijentima u naseljima opštine.

Dom zdravlja u Žitorađi, tokom trajanja ove pete akcije Ministarstva zdravlja, pružao je besplatne preventivne preglede samo u službi ginekologije. Kako su nam rekli, tokom jučerašnjeg dana, devet žena je iskoristilo priliku da proveri zdravlje reproduktivnih organa i uradi skrinig test na karcinom grlića materice. Kako su istakli, ova služba, svakodnevno pruža preventivne preglede žena pa zato i nije vladalo neko veliko interesovanje za ovu vrstu pregleda.

U Kliničkom centru u Nišu svi zainteresovani građani mogli su da urade ultrazvuk abdomena i laboratorijske analize , odnosno, tumor markere gastrointestinalnog trakta CEA i CA 19-9. Takođe, radio je i mamograf, pa je prvih 60 žena uradilo ovaj preventivni pregled i kako su istakli zbog velikog interesovanja građankama pregledi ove vrste zakazivani i za naredne dane.

Primetno je da je vladalo veliko interseovanje za ovu vrstu pregleda  i prema našim saznanjima veliki broj građana iz naše opštine posetio je KC u Nišu i iskoristio ovu  priliku.

U skladu sa iskazanim ogromnim interesovanjem građana za besplatnim pregledima, Ministarstvo je najavilo da će nastaviti da ih organizuje svakog meseca, kao i da će poseban akcenat biti dat prevenciji kancerogenih oboljenja, u skladu sa kampanjom „Rak je izlečiv“ koju Ministarstvo zdravlja realizuje u saradnji sa RTS.

Ministarstvo zdravlja je zahvalilo građanima na podršci ovoj akciji, kao i svim zdravstvenim radnicima na uloženom trudu i posvećenosti.

M. Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *