home Društvo, Vesti Meštani Perutine bez vode, održan protest

Meštani Perutine bez vode, održan protest

Koliko život bez pijaće vode može da bude težak, naročito kad udare letnje žege, kao što je sada slučaj, odlično znaju meštani Perutine, sela u opštini Doljevac. Oni su zbog ovog problema koji ih već neko vreme pritiska, kako kažu, bili primorani i na protest ispred zgrade opštine kako bi ih nadležni saslušali i pomogli im. S druge strane u lokalnoj samoupravi kažu da su spremni da im, u skladu sa svojim nadležnostima pomognu, ali da je zastoj nastao u Gradu Nišu i JP Naisus čija je obaveza bila da Perutinu prikači na niški vodovod, što oni do sada nisu uradili.

Na ruku meštanima Perutine ne idu ni suše koje su zahvatile celu zemlju, pa za razliku od ranijeg perioda kada je vode, doduše ne iz vodovoda već sa okolnih izvorišta, bilo, poslednjih mesec dana nema nikakve. Izvorišta su presušila, gradske vode nema, te su česme suve.

Zato su iz naše opštine, kaže za Radio Koprijan Bratislav Jovanović, zadužen za saradnju sa mesnim zajednicama, nakon sastanka sa meštanima, stupili u kontakt sa nadležnima u Gradu Nišu kako bi se što pre ovaj problem, koji nije skorašnji, rešio i stanovnici Perutine konačno odahnuli. -Predsednik opštine Doljevac i gradonačelnica Niša su razgovarali na tu temu i spremni su da se aktivno uključe u rešavanje problema. Već je dat nalog Naisusu da se iznadje način za što hitnije delovanje, kaže Jovanović. Naš je predlog, a sada treba videti da li je to tehnički izvodljivo, da se do njihovog postojećeg rezervoara dovede niška voda, a da se kasnije postojeći projekat sukcesivno privodi nameni. To je, po našem mišljenju, najbrže rešenje. Podsetio bih da je postojećim projektom predvidjeno da se niška voda dovede do Perutine, Knežice, Ćurline, Belotinca. Opština je, naglasio bih, svoj deo posla po tom sporazumu uradila, završili smo sve naše obaveze. Naisus sada treba da realizuje svoj deo posla.

Jovanović dodaje da stanovnici Perutine s pravom negoduju, jer situacija jeste alarmantna, da razume njihove probleme i kaže da će opština, dok se ne iznadje konačno rešenje, pomoći koliko može, dopremanjem cisterni za vodu i aktivnim posredovanjem.

Šta će i kada konkretno biti uradjeno znaće se, naglašava Jovanović, od ponedeljka, kad stručne službe daju svoje mišljenje o izvodljivosti predloženog rešenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *