“Monografija porodice Marjanović”, o ljudima, Kočanu, običajima

“Monografija porodice Marjanović”, autora Vladimira Marjanovića, koji je rodom iz Kočana, predstavljena je nedavno na promociji u njegovom rodnom mestu.

Pored istorijata svoje porodice Marjanović, inače magistar gradjevine, koji sada živi u Beogradu, govori i o drugim zanimljivim, možda pomalo i zaboravljenim temama vezanim i za istoriju i običaje sela. -Ideja o pisanju jedne ovakve knjige rodila se još šezdesetih godina prošlog veka, prilikom jednog mog boravka u selu, kod dede. Moj deda Djordje bio je živa legenda sela, borac Gvozdenog puka i umeo je vrlo živopisno da pripoveda i precizno opisuje mnoge zanimljive detalje iz svog života. Vodjen znatiželjom počeo sam da beležim  njegova kazivanja i tako sam krenuo da prikupljam podatke za monografiju, koja je nedavno ugledala svetlost dana, kaže u izjavi za radio Koprijan autor Vladimir Marjanović.

Posao prikupljanja i sredjivanja gradje za knjigu trajala je, dodaje, godinama, s obzirom na to da je pisanih tragova bio vrlo malo.-To je bio Sizifov posao, ali kada se sve završi onda osećate veliko zadovoljstvo i ne žalite za uloženim trudom. Trebalo mi je oko 40 godina da sve podatke prikupim, sredim i proverim, jer su pisani tragovi bili vrlo šturi. Turci nisu vodili popis dogadjaja dok su vladali ovim prostorima, već samo popis poreskih glava. Koliko je meni poznato prvi popis na ovim prostorima izvršen je tek 1882. godine, po naredjenju kralja.

Knjiga ovakve tematike na prostoru doljevačke opštine nema puno, te je tim pre “Monografija porodice Marjanović” naišla, kako kaže naš sagovornik na vrlo lep prijem. –Želeo sam da promocija knjige bude u selu gde su mi koreni, u školi u kojoj sam se opismenio, tako da su mi moji drugovi iz Kočana pomogli da sve to organizujemo.  Mogu vam reći da sam odzivom ljudi bio pozitivno iznenadjen, jer je prostor koji smo prvobitno planirali bio premali da primi sve zainteresovane posetioce, a čak nije bilo ni dovoljno primeraka knjige za sve čitaoce, koje sam planirao da podelim na promociji.

Iako već godinama ne živi u svom rodnom kraju, Vladimir Marjanović ne zaboravlja svoje korene, a stečeno znanje želi, kako kaže, da iskoristi da pomogne ovdašnjem stanovništvu. U narednom periodu planira realizaciju raznih projekata za unapredjenje života zajednice iz koje je potekao.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *